Vágólapra másolva!
Elromlott a hangulat az európai börzéken napközben, és a reggeli enyhébb pluszok után lefelé indultak az irányadó részvényindexek. A pesszimizmus valószínűleg a görög hitelrészlet csúszása, valamint a tengerentúli piacok pocsék teljesítménye miatt alakult ki, emellett a befektetők továbbra is aggódhatnak az amerikai költségvetési szakadék (fiscal cliff) miatt. Itthon a BUX nem tud kikecmeregni a negatív tartományból a főbb papírok gyengélkedése következtében. Olvassa el reggeli piaci összefoglalóinkat is: Valami eltört - Lefelé szánkáznak a piacokGörög csúszás, toporgás Európában
Vágólapra másolva!

Tartja minimális veszteségét a BUX

Változatlanul 0,2 százalék körüli mínuszban tanyázik a BUX a pesszimista európai hangulatban. A magyar részvényindex többek között a blue-chipek esése miatt nem tud kikecmeregni a negatív tartományból, az OTP fél százalékos, a Richter pedig 0,4 százalékos mínuszban tanyázik.

A gyógyszergyártó cég a tegnapi nagyobb emelkedéseket korrigálhatja, és eddig úgy néz ki, hogy az HSBC elemzője által megfogalmazott felülsúlyozás sem tudja segíteni a papírok emelkedését.

A főbb papírok közül egyedül a MOL tartja magát minimális, 0,1 százalékos pluszával. A kisebb papírok köréből a Rába folytatja az elmúlt napok jó teljesítményét, napközben 5 százalékos pluszban is mozgott, jelenleg 2,7 százalékos emelkedésben tartózkodik.

Forrás: [origo]

A BUX erősödését gátolhatják azok a legfrissebb sajtóértesüléseik, melyek szerint a kormány 20-25 százalékkal szeretné az átvállalással egyidőben csökkenteni az önkormányzatok hiteltartozását. Ez több mint 100 milliárd forintos veszteséget okozhat a bankszektor egészének, hiszen az átvállalni szándékozott adósság jelenlegi értéke mintegy 612 milliárd forint. Az OTP esetében ez körülbelül 40 milliárd forintos leírást jelenthet.

A forint továbbra is a 284-es szintekkel küzd az euróval szemben, míg a dollárral szembeni jegyzések a 223,2-es árfolyam körül mozognak. Egy svájci frankért pedig 235,4 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Görög bizonytalanság húzza le Európát

Lefelé fordultak az európai részvényindexek a reggeli pluszok után, amiben többek között az újra felszínre kerülő görög problémák, a tengerentúli piacok pocsék teljesítménye, valamint az amerikai költségvetési szakadék körüli bizonytalanság játszhat szerepet.

Ahogy beszámoltunk róla, csak november vége felé kaphatja meg Görögország a 31,5 milliárd eurós hitelrészletet, mivel a pénzügyi vezetők megvárnák a Trojka (EB, EU, IMF) értékelését a görög helyzetről.

A befektetőket Mario Draghi tegnapi szavai sem nyugtathatták meg, az ECB elnöke szerint 2013-ban is gyenge lesz a növekedés Európában.

A pesszimista hangulatban kisebb mínuszokat gyűjtenek össze az európai piacok, ahol a leggyengébben az IBEX teljesít. A spanyol tőzsde nagyobb eséséhez azok a pletykák is vezethetnek, hogy egyre közelebb kerül Spanyolország egy lehetséges külföldi kisegítéshez.

Forrás: [origo]

Az európai szektorok közül a pénzügyi vállalatok papírjai zuhantak a legnagyobbat, 1,4 százalékos mínuszban mozognak a részvények, jellemzően a bankok rossz teljesítményének vezetésével.

A német Commerzbank már több mint 5 százalékot esett, további veszteségeket gyűjtve a tegnapi mínuszokhoz. A befektetők azután kezdtek aktív eladásokba, hogy a vállalat gyengébb negyedéves eredményekről számolt be gyorsjelentésében.

A Credit Agricole részvényeit is tépik a társaság pocsék eredményei után, a papírok már több mint 6 százalékot vesztettek értékükből.

Ezen kívül a Deutsche Bank 3 százalékot zuhant, a Generali pedig 1,7 százalékos mínuszban tanyázik felemás gyorsjelentése után, az olasz bank ugyanis vegyes számokat tett közzé. A társaság harmadik negyedéves profitja 291 millió euróra nőtt a tavalyi 19,5 millió euróról. Ez elmarad a 323 millió eurós elemzői várakozásoktól. A képet kissé javítja, hogy a cég működési eredménye 948,5 millió eurón alakult, szemben az elemzők által várt 922 millióval.

Commerzbank (Xetra)

Forrás: [origo]