Csöpögnek vissza a kötvények az E-Starhoz

Vágólapra másolva!
A tegnap közzétett kötvény visszavásárlások után már a kintlévő mennyiség 12,9 százalékát birtokolja az E-Star ESCO Kft. A szerdai nap folyamán újabb 2014/A és 2015/A kötvényeket vett vissza a társaság összesen 19,3 millió forint értékben, 26 százalék körüli bruttó árfolyamon. Közben a társaság közgyűlést hívott össze, melynek célja a 2011. évi éves jelentés elfogadása lesz.   
Vágólapra másolva!

Az E-Star Nyrt. likvid forrásokkal rendelkező leányvállalata, az E-Star ESCO a tegnapi nap folyamán 16.3 millió forint névértékű 2014/A sorozatú és 3 millió forint névértékű 2015/A sorozatú kötvényeket vásárolt vissza. A tranzakciókat követően az összes kintlévő kötvény 12,9 százalékát birtokolja a társaság (ebben a mennyiségben benne van a cég által még a kibocsátás után visszavásárolt mennyiség is).

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A vételár a bruttó érték 25,74 százaléka volt, ami azt jelenti, hogy a hét eleji kötvényaukción kialakult átlagáron vásárolja vissza a kötvényeket a társaság. Ugyanez volt a helyzet a keddi visszavásárlásoknál is, így elképzelhető, hogy a korábban bejelentett 26 százalékos bruttó ár helyett már ezt az alacsonyabb árat ajánlja fel az E-Star a kötvényeseknek. Brókeri körökből származó információink szerint a társaság az Equilor-on keresztül OTC tranzakció keretében veszi vissza a kötvényeket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Korrábbi cikkünkben már kifejtettük, hogy a menedzsment fő célja a cég működésének fenntartása lehet. Ennek érdekében folyamatosan vásárolják vissza a kötvényeket, hogy a jövőben alacsonyabb kamatfizetési kötelezettséggel szembesüljön az amúgy is nehéz likviditási helyzetben lévő cég. A tehercsökkentés mellett a másik cél az lehet, hogy egy esetleges csődvédelem során sorra kerülő csődegyezségben minél nagyobb szavazathányad támogassa a menedzsment törekvéseit. Mint korábban is írtuk, Soós Csaba 1 milliárd forintos alárendelt kölcsöne, a cégcsoporton belüli hitelek és az E-Star ESCO által visszavásárolt kötvények is a menedzsmentet pártoló szavazatok között lehetnek majd.

Közben a társaság összehívott egy közgyűlést a 2011. évi éves jelentés elfogadásának érdekében. Mind az audit bizottság, mind a felügyelőbizottság elfogadásra javasolja azt az éves beszámolót, amelyre a cég könyvvizsgálója elutasító véleményt fogalmazott meg, mivel a társaság likviditási helyzete, illetve egyes részesedések és követelések értékelési nehézségei miatt nem látta biztosítottnak a vállalkozás folytatásának elvét.

E-Star

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]