Vágólapra másolva!
Kitart a jókedv az európai piacokon, és a főbb indexek egyaránt emelkedni tudnak. A befektetők optimizmusát több tényező erősíti, többek között a kedvező makroadatok, a Gázai-övezetben kihirdetett tűzszünet, valamint a görög és spanyol államkötvénypiacon zajló pozitív fejlemények is. Itthon a BUX nem tudja felvenni a külföldi tőzsdék ritmusát, minimális mínuszban tanyázik, melynek teljesítményét a MOL húzza vissza.
Vágólapra másolva!

Örömteli pluszok Európában

Növelni tudják előnyüket az európai tőzsdék a kedvező piaci hangulatban, és a főbb indexek néhány hetes csúcsuk közelében mozognak. Az erősödést a kínai bővülést jelző makroadat, az ázsiai piacok jobb teljesítménye, valamint a Gázai-övezetben kihirdetett tűzszünet segíti. Ezen túl a befektetők optimistának tűnnek a mai EU-csúcs előtt, ahol a politikusok az Unió 2014-2020 közötti időszakára vonatkozó költségvetéséről fognak vitázni a tervek szerint.

A mai európai makroadatok is lökést adhattak az indexeknek, ugyanis a zónán belüli szolgáltató szektorbeli- és feldolgozóipari mutató számok egyaránt kedvezően alakultak. Továbbá a görög állampapírok hozama március óta nem látott szintre süllyedt, és a spanyol kötvényeket is kapkodják a befektetők.

Ezek következtében 0,3-1 százalék közötti pluszokat látni Európában. Az egyik legjobban a német DAX mozog, melynek teljesítményét a Commerzbank 3,5 százalékos erősödéssel, míg a Lufthansa 4,1 százalékos emelkedéssel segíti. A légitársaság papírjainak árfolyamát a cég pénzügyi főnökének bejelentése fűtheti, mely szerint felgyorsítják a LSG Sky Chef egységük eladását, amire több hónapja nem találtak vevőt.

Az IBEX-et a kedvező kötvényakció segíti, valamint a folyamatosan fel-felröppenő pletykák egy esetleges spanyol mentőcsomagról, ami tényleges megnyugvást hozhatna a börzékre.

Forrás: [origo]

Az európai piacokat a nyersanyagkapcsolt vállalkozások vezetik, melyek 1 százalékot tudtak erősödni. Ezzel szemben a telekommunikációs papírok kisebb lemaradást mutatnak 0,2 százalékos veszteségeikkel. Ehhez a France Telekom 0,6 százalékos eséssel járul hozzá.

A Société Générale tartja kisebb előnyét, 0,3 százalékot drágultak ma a papírok, miután a befektetők továbbra is kedvezőnek ítélhetik a bank költségcsökkentésre tett erőfeszítéseit. Öt szakszervezet szerint ugyanis elbocsátásokra készül a társaság, elsősorban a kereskedelmi banki üzletágat érintenék a leépítések, de többen úgy vélik, a befektetési bankon belül is lehetnek átszervezések.

Lufthansa (Xetra)

Forrás: [origo]

Stagnál a BUX, havi csúcsán delel a forint

A hazai részvényindex nem tudja követni a külföldi tőzsdéket, és tegnapi záróértéke körül tanyázik. A BUX kisebb lemaradását a MOL okozza, ami azután kezdett kezdett zuhanni, hogy olyan hírek láttak napvilágot, az olajtársaság mégsem vonhatná le beruházásai értékét a Robin Hood adóból, kivéve, ha jelentős számú új munkahelyet teremt ezekkel. Az olajpapír 1,1 százalékot vesztett ma értékéből.

Az OTP tartja reggel megszerzett előnyét, és továbbra is 0,9 százalékos pluszban tanyázik. A 4000 forintos lélektani szint azonban még kissé távol van.

A Richter ma eddig nem mutat jelentős elmozdulást, nagyon minimális erősödést mutat. A másik gyógyszeripari cég, az Egis viszont már 0,7 százalékot drágult.

Az E-Star papírjai elgyengültek nap közben, és már 1,1 százalékos mínuszban tanyáznak. A befektetők egyelőre nem örültek meg a tegnapi újabb kötvény visszavásárlásoknak, ami után a cég már a kintlévő mennyiség 12,9 százalékát birtokolja.

A CIG Pannónia történelmi mélypontjára került, melyben szerepe lehet a cég árbevételét jelentő unit-linked termékek visszaszorulásának is. Emiatt a vállalat negyedéves gyorsjelentése sem lett valami fényes korábban.

Forrás: [origo]

A forint továbbra is jó erőben van, és a kedvező külpiaci hangulatban egyhavi csúcsán mozog az euróval szemben, ahonnan egyelőre nem tudott lejjebb kerülni. Jó hír, hogy feljebb sem, így a 280-as szint alatt tanyázik a kurzus. A dollárral szembeni jegyzések 217,5 körül mozognak, míg egy svájci frankért változatlanul 232,2 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]