Az idén már aligha dobják el a görögök az eurót

Vágólapra másolva!
Görögországot már nem várják az eurózónán kívül az idén nagy gazdasági elemzőházak, igaz a gondok még nem tűntek el. Az újabb megszorítócsomag után Görögország időt nyert.
Vágólapra másolva!

Rövid távon csökkent Görögország euróövezeti távozásának kockázata, miután a görög parlament jóváhagyta a 13,5 milliárd eurós további költségvetési szigorításról szóló intézkedéscsomagot - így értékelte a fejleményeket a Fitch hitelminősítő.

Görögországnak azonban - ezúttal a hivatalos hitelezők részéről - ezzel együtt is további adósságteher-enyhítésre lesz szüksége ahhoz, hogy ismét fenntarthatóvá váljanak a görög közadósság-folyamatok - áll a hitelminősítő elemzésében.

Erre úgy tűnik, hajlandó is az Európai Unió. Az Európai Bizottság ugyanis felvetette, hogy mérsékeljék Görögország első (2010-es) hitelének kamatait, ezzel 370 millió eurótól szabadulhatna meg Athén.

Más téren azonban szigorúbbak az európai tagállamok. A kockázatokat növeli, hogy uniós forrásoktól származó információk szerint Görögország soron következő hitelrészletét nem fogja jóváhagyni a pénzügyminiszterek jövő hétfőn összeülő tanácsa. Ehelyett megvárják a november végi országjelentést.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics ugyancsak pénteken bejelentette, hogy már nem gondolja úgy, hogy Görögország még 2012 vége előtt távozik a valutaunióból. A ház szakelemzői közölték ugyanakkor, hogy továbbra is az euróövezet korlátozott mértékű felbomlásával számolnak, és változatlanul azt valószínűsítik, hogy a folyamat Görögország távozásával veszi kezdetét, valószínűleg 2013-ban.