Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megnyugodtak a gabonapiacok

Vágólapra másolva!
Komoly piacmozgató hírek nem borzolták az árupiaci befektetők hangulatát. A gabonapiacon pozitív korrekció, az olajnál enyhe csökkenés jellemezte a kereskedést.
Vágólapra másolva!

Az WTI olaj enyhén esett és egyhetes mélypontja közelébe süllyedt tegnap miután az IEA (International Energy Agency) visszavágta az idei év utolsó negyedévére vonatkozó keresleti előrejelzését napi 290 000 hordóval 90í1 millió hordóra. A Crude áresése felgyorsulhat, mivel technikai oldalról megközelítve "halálos kereszt" formáció kialakulása rajzolódik ki a grafikonon: az 50 napos mozgóátlag felülről metszi a 100 napost!

WTI nyersolaj

Forrás: [origo]

Négyhónapos mélypontról emelkedni kezdett a szója árfolyama köszönhetően a Dél-Amerikából érkező rossz híreknek. Brazíliában a szárazság, Argentínában az esőzések okoznak gondot a világ első és harmadik legnagyobb termelő országában. Argentínában csupán a területek 11 százalékán ültették el a szóját, a tavalyi adat ugyanebben az időszakban 25 százalék volt. Brazíliában ezzel ellentétben további 2-4 hétig nem várható eső a legfontosabb termelő régiókban. Magára találta a búza és a kukorica is, enyhén emelkedtek a hétfői mélypontok után.

Háromhetes csúcsot döntött a platina, miközben az arany veszteséget szenvedett el. A palládium árfolyama 4,7 százalékkal került feljebb. Iparági elemzők szerint a dél-afrikai sztrájkok tartós kínálati oldali hiányt jelentenek. Augusztus óta bénítják a bányászok sztrájkjaikkal a platinatermelést Dél-Afrikában, ahonnan a világ kitermelésének 75% -a származik. A munkások magasabb bért és jobb feltételeket követeltek, de a munkabeszüntetés erőszakba csapott át. A legnagyobb összetűzés augusztusban történt, a rendőrök tüzet nyitottak az ország harmadik legnagyobbjának számító Marikana bányánál összegyűlt bányászokra, ahol 34 munkást halt meg. Az elemzők sokáig arra számítottak, hogy a konfliktus hamar megoldódik, de az utóbbi hetekben egyre másra csökkentik a közeljövőre vonatkozó számaikat, már a 2013 hiányról is jelentek meg borús előrejelzések. Keresleti oldalról két meghatározó iparág van: az ékszeripar és az autóipar. A világ platina felhasználásának 38 százaléka az autók katalizátoraiba kerül, és a világ autóipara, különösen a dél-európai gyártók problémái csökkenthetik a keresletet.

Platina

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről