Nem úszta meg a Mavir és a Mol

Vágólapra másolva!
A parlament megszavazta a közműadó módosítását, amely alapján a földgázszállítási és a villamosenergia-ipari cégeknek is fizetniük kell.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés kedden elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében mégsem mentesülnek a közművezetékek után fizetendő adó alól a földgázszállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékek.

A képviselők 220 igen, 32 nem és 1 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatát.

A tárcavezető indoklása szerint bár ezek a közművezetékek stratégiai jelentőségűek, tulajdonosaik képesek az adó megfizetésére. Érvelése szerint "az arányos közteherviselés elvéből tehát az következik, hogy e mentességek ne illessék meg az érintett adóalanyokat".

A közműadónak az utolsó pillanatban is változtak a szabályai, az addig méterenként legfeljebb 100 forintos és az önkormányzat mérlegelésétől függő adó központilag kivetendő és fix, 100 forintos adó lett, majd 125 forintra vitték fel az adótételt az utolsó pillanatban.

A zárószavazás előtti módosítóba betették azt is, hogy nemcsak az állami és önkormányzati intézmények mentesülnek a közműadó alól, hanem a nagynyomású földgázszállítási hálózatot üzemeltető, a Mol tulajdonában levő FGSZ Zrt., valamint az árampiacon az átviteli rendszerirányító Mavir.