Vágólapra másolva!
Jelentős fordulatot lehetett látni a tőzsdéken, ugyanis itthon a BUX a kezdeti pluszok után tetemes mínuszt szedett össze zárásra, amiben főleg a Richter zuhanása volt a ludas. A rossz hangulaton csak tovább rontott az OTP leminősítésének híre. Európában is elromlott a jókedv az OECD pesszimista előrejelzései után, és néhány kivételtől eltekintve mínuszba fordultak át az indexek. Az amerikai piacok ezt látva szintén a veszteségeket kezdték el halmozni, melyeken a remek makroadatok sem tudnak segíteni.
Vágólapra másolva!

A végére maradt a feketeleves a BÉT-en

Nagyot rontott napközbeni teljesítményén a hazai részvényindex, mely az európai piacok erősödésének köszönhetően kora délutánig pluszban tanyázott, de a kereskedést a negatív tartományban fejezte be. A BUX mínuszos zárásában a Richter zuhanása, valamint az OTP elgyengülése játszott szerepet. A magyar piac így 1 százalékos gyengülésével jelentős lemaradást mutatott régiós társaihoz képest, ahol a legjobban egész nap a cseh PX mozgott.

Forrás: [origo]

A mai jegybanki kamatcsökkentés érdemben nem mozgatta meg a részvénypiacot, mivel a 25 bázispontos vágás megfelelt az előzetes várakozásoknak.

A Richter nagyot zakózott ma, és amiatt nem tudott felállni a padlóról, mert a papír pénteken kikerül az MSCI indexből, ami miatt a befektetők igyekeznek szabaduli a részvényektől. További rossz hír, hogy a nagyobb eladások még hátra lehetnek. A társaságon a ma megjelent, gyógyszerkasszával kapcsolatos pozitív hírek sem tudtak segíteni, a részvények 2,9 százalékos zuhanással fejezték be a napot.

Az Egisen viszont igen, ugyanis a másik gyógyszergyártó meg tudta őrizni előnyét, és a részvények 0,2 százalékos pluszban zártak.

Az OTP elgyengülését az okozta, hogy az S&P Magyarország pénteki leminősítését követve a bank besorolását is lerontotta. A minősítése "BB"-ra romlott a korábbi "BB+"-ról, a kilátások viszont stabilak. Ennek következtében 1,1 százalékos mínuszban zárt a papír.

A blue-chipek közül a MOL sem tudta megőrizni előnyét, végül minimálisan tegnapi záróértéke alatt fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

A forintra sem nagyon hatott a jegybanki kamatdöntés, ami után a 280-as szintre volt tapadva az árfolyam, amely késő délután is a 280-280,5-ös sáv között ingázik az euróval szemben. A dollárral szembeni jegyzések 216,6 körül, míg a svájci frank kurzusa 232,6 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Az OECD szomorítja az európai piacokat

Jelentős fordulatot lehetett látni az európai tőzsdéken is, ahol a kezdeti nagyobb pluszok tetemes mínuszokba fordultak át a spanyol, német és angol piac kivételével. A hangulatromlás az OECD elemzésének nyilvánosságra hozatala után következett be, mivel a szervezet adatai szerint az eurózóna idén 0,4 százalékos, jövőre pedig 0,1 százalékos gazdasági visszaesést szenvedhet el. Ezzel szinte teljesen eltűnt a görög megállapodás miatti jókedv a börzékről.

A tőzsdéken a legjobban a holland AEX index teljesít, melyet főleg az ASML Holding 2,3 százalékos emelkedése segít, ami tegnapi 21 százalékos zuhanását kezdte korrigálni.

A DAX három hetes csúcsára került, miután a német parlament megszavazta a Görögországnak juttatandó 40 milliárd eurós segélycsomagot. Az index komponensei közül kifejezetten erős a Fresenius, mely 2,7 százalékot erősödött eddig. Ezen kívül a bankok továbbra is emelkedésben vannak, de kissé elfáradni látszanak a nap végére, a Commerzbank 0,7 százalékos pluszban, míg a Deutsche Bank 1,8 százalékos pluszban tanyázik.

A FTSE-t többek között a Royal Bank of Scotland nem hagyja bezuhanni, a bank már 3,8 százalékot tudott erősödni, miután a UBS semlegesről vételre minősítette fel a papírjait.

Forrás: [origo]

Borús a hangulat Amerikában

A mínuszok halmozását kezdték el az amerikai piacok az európai hangulatromlást látva, melyeken a görög kérdés megoldása, és a remekül sikerült mai makroadatok sem tudnak eddig segíteni.

Az amerikai fogyasztói bizalom négy és fél éves csúcsára ugrott, miután novemberben a várt 73 helyett 73,7-re emelkedett az index értéke. Ennek hátterében az állampolgárok optimizmusa állhat, mivel úgy látják, hogy a munkaerőpiac jelentős javuláson megy keresztül.

Az S&P Case-Shiller lakáspiaci árindex is két éve nem látott magasságokba emelkedett, miután 0,3 százalékos lakásár emelkedést mért szeptemberben az előző hónaphoz képest. Ez azt jelzi, hogy a lakáspiac is fellendülőben van.

A tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya szintén kellemes meglepetést okozott, mivel októberben nem történt változás ebben az értékben, miközben előzetesen 0,4 százalékos visszaesést valószínűsítettek.

A jó kedv a fiscal cliff miatti aggodalmak miatt sem tudott eluralkodni az amerikai piacokon, melynek kérdését év végéig kéne megoldaniuk az érintetteknek, különben automatikusan életbe lép a mintegy 600 milliárd dolláros megszorító csomag, ami recesszióval fenyegeti a világ legnagyobb gazdaságát.

A tőzsdéken így 0,2-0,4 százalékos mínuszokat látni, ahol az indexek egyre távolabb kerülnek két és fél hetes csúcsaiktól. Egyedüli kivételként a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russel tartózkodik minimális pluszban.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül az energiaipari és távközlési cégek teljesítenek a legrosszabbul, míg a technológiai társaságokat az Apple 1 százalékos esése húzza lejjebb. A rossz hangulatban a Facebook is 1 százalékot veszített értékéből a tegnapi nagyobb emelkedés után.

Ellenben a Yahoo tovább erősödik, és 1 százalékos emelkedés után már 3 éves csúcsán mozog részvényeinek az árfolyama, amit a tegnapi felminősítés híre is segíthet.

Forrás: [origo]

Érdekes felvásárlást jelentettek be a tengerentúlon, a ConAgra Foods élelmiszeripari vetélytársát, a Ralcorp Holdingsot kebelezi be 6,8 milliárd dollárért. A hírre az utóbbi társaság részvényei kilőttek, és 26 százalékos szárnyalás után 88,7 dollár körül álltak meg. A ConAgra papírjai is kedvezően reagáltak 2,8 százalékos emelkedésükkel.