Ne a szakács ítélkezzen, megteszi majd a közönség

fozos
Vágólapra másolva!
Tollat ragadott a CIG Pannónia vezérigazgatója, miután a vállalat értékét még a jelenleginél is alacsonyabbra taksáló értékítélet látott napvilágot. Éles kritika érte az elemzés megválasztott eszköztárát, miközben a jövőbeli eredménytermelés megindulására helyezi a hangysúlyt a szöveg. A szakács elhagyta a főzőpultot és rápirított a gasztrobloggerre, pedig a dolga az lenne, hogy minél omlósabbra főzze a húst a levesben. Nem a szakács feladata, hogy ítéletet mondjon, azt megteszi helyette az olvasóközönség. Ehelyett inkább arra kellene törekednie, hogy a levest minél jobbra főzze.
Vágólapra másolva!

Mi történt?

A CIG árfolyama a napokban újabb történelmi mélypontot ütött, melynek apropóján a Portfolio.hu az esés indokait feszegette egy cikk keretében (mellyel kapcsolatban az Investor.hu is részletes összeállítást készített). A részvények értékét a könyv szerinti értékből és a szektorban uralkodó árazási szintekből kiindulva határozta meg az elemző, ami pár irodával odébb kiütötte a biztosítékot a CIG vezetésénél.

Dr. Csurgó Ottó egy levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy a biztosítók könyv szerinti értékre épülő szorzószámokkal történő értékelése erősen vitatható, ráadásul a CIG esetében - mivel az még egy intenzívebb fejlődési szakaszban levő vállalat - inkább a jövőbeli jövedelemtermelésre kellene helyezni a hangsúlyt a vezérigazgató szerint. Móricz Gábor, a CIG alapító részvényese szerint a társaság működése teljes biztonságban van, a részvények árfolyama pedig az alapítók által átlagosan fizetett szint alatt tartózkodik. Véleménye szerint az ár megítélésében ez a lényeg.

Hogyan fordíthatjuk le mindezt?

A szakács kilép a főzőpult mögül és levelet intéz a gasztrobloggerhez, aki szerinte nem megfelelő módszerrel értékelte a megfőzött levest. A szakács azt felejti el, hogy neki nem az a dolga, hogy a munkáját véleményező bloggert kritizálja, hanem hogy puhára főzze a húst a levesben. A szakács főz, a gasztroblogger értékel. Ha a blogger sorozatosan hibás megállapításokat tesz, akkor egy idő után úgyse figyel majd rá senki. Nem a szakács dolga, hogy ítéletet mondjon, azt megteszi helyetette az olvasóközönség.

Egy vállalat vezetőjének tehát ahelyett, hogy kioktató levélben bírálja az elemzés eszközéül megválasztott módszereket, inkább a vállalat elé kitűzött célok elérésén érdemes dolgozni. Az elemzőnek nem kell megmondani, hogy milyen számokat vegyen figyelembe, hiszen munkájából fakadóan neki az a dolga, hogy a legobjektívebb képet alkossa a vállalatról.

A szakácsnak nem a gasztrobloggert kellene kritizálnia, hanem azon gondolkozni, hogy miért csak egyre olcsóbban hajlandóak tőle levest vásárolni a vendégek. Egy dolgot nem szabad elfeledni: a végső szót a piaci szereplők mondják ki.

Fontos kiemelni, hogy nem arra utalunk, hogy a CIG vagy akár a későbbiekben említésre kerülő E-Star menedzsmentje szándékosan nem a cég minél magasabb színvonalú irányításán munkálkodik. Pusztán arról van szó, hogy beszédes, ha emellett mégis időt szakítanak a független elemzői vélemények kritizálására. Főként, mivel a múltbeli tapasztalatok alapján rossz jel, ha a menedzsment az elemzőkkel foglalkozik a nagy nyivánosság előtt.

Lássuk, hogyan ízlik a leves a befektetőknek!

Nem példa nélküli a CIG esetében, hogy a vállalathoz közel álló személyek levélben próbálják magyarázni saját igazukat. A KBC elemzője az áprilisi tőkeemelés kapcsán "húzta ki a gyufát", hiszen véleménye szerint a részvényszám növelése csökkentette a részvények akkori fair értékét. Bár pusztán az árfolyamalakulás alapján nem lehet igazságot tenni az ügyben, a grafikont elnézve az elemző nem tévedhetett nagyot. A részvény piacán egy kisebb emelkedést követően folyamatos eladói nyomást lehetett tapasztalni.

A CIG Pannónia árfolyamának alakulása (Ft)

cigess

Nem a CIG az egyetlen tőzsdei vállalat, mely hasonló módon kommunikált kedvezőtlen elemzői véleményt. Az E-Star tavaly augusztusban a Concorde leminősítésének hatására reagált egy paprikás hangvételű közleménnyel. A cég piaci hangulatkeltésre alkalmasként bélyegezte meg az elemző lépését, és hatósági vizsgálattal fenyegetőzött tiltott piacbefolyásolás gyanúja miatt. Perről azóta sem hallottunk, viszont az E-Star körüli csődközeli helyzetről és folyamatosan zuhanó árfolyamról már annál többször.

Az E-Star árfolyamának alakulása (Ft)

estararf

Nem azt hozza, amit várnak tőle

A vállalati menedzserek és elemzők cégről alkotott véleményében való eltérés persze teljesen természetes jelenség . A menedzsmentnek kvázi hivatalból is optimistának kell lenni a társaság jövőjével kapcsolatban, más kérdés azonban, hogy ezt hogyan tálalja a vállalat. Ahelyett például, hogy a menedzser elhagyva a kaptafát kioktatja az elemzőket, törhetné magát azon, hogy a vállalat minél transzparensebb módon működjön, vagy kivívja magának azt a bizalmat, mellyel a piaci szereplők jobban hihetnek a kitűzött tervek teljesíthetőségében.

Az elemzői vélemények nagy publikum előtti minősítése, illetve egyfajta nyomás alá helyezése sok esetben nem a szándékolt hatást eredményezi, hiszen az igaza mellett túl hangosan kardoskodó vezetés magatartása a befektetőkben - még akár indokolatlanul - is gyanút ébreszthet. Az elemző nem ad tanácsot a menedzsernek, hogy az hogyan végezze munkáját, és a piac működése alapján logikus, hogy cserébe őt se oktassák ki a megfelelő elemzési módszerek használatával kapcsolatban.

Fontos megjegyezni, hogy a CIG a mai nap tart elemzők számára tájékoztatót a céggel kapcsolatban, mely egy igen példás és mások számára is követendő út a vállalati kommunikáció és transzparencia szempontjából. Amennyiben a cég ezt az utat továbbra is követni fogja - és nem tér le kisebb zsákutcákba -, az mindenképp üdvözlendő lenne a piac számára. Kíváncsian várjuk a találkozó utáni elemzői véleményeket, és azt, hogy vajon tényleg sikerül-e meggyőzni a szkeptikusokat.