Több ezer liter hamisított bort találtak

Vágólapra másolva!
A borászati felügyelők több mint 7800 liter, 80 százalékban nem szőlő eredetű, forgalomba nem hozható termékeket találtak egy jánoshalmai vállalkozásnál. A cég már nem először bukott le pancsolással.
Vágólapra másolva!

Visszavonták a működési engedélyét, és több millió forintos bírságra számíthat az a jánoshalmai vállalkozó, akinek telephelyén több mint 7800 liter, túlnyomó részt nem szőlő eredetű bort foglaltak le az ellenőrök - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati Igazgatósága.

Egy kereskedelmi ellenőrzés során vettek mintát több termékből, így jutottak el az ellenőrök a cég telephelyére. A mintákat megvizsgálva több tételnél is kiderült, hogy azok tényleges alkoholtartalmának 80 százaléka nem szőlő eredetű. Több termék hibás íze és illata miatt nem felelt meg az előírásoknak.

A vállalkozás nem tartotta be a nyilvántartási, bizonylatolási és jelölési kötelezettségeket, és pincekönyvet sem vezetett. A borászati tételeket tartalmazó tartályokon a jelölés hiányos volt.

A vállalkozást először 30 napos ideiglenes bezárással szankcionálták, majd - mivel a tiltott cselekményt két éven belül ismételten elkövette - működési engedélyét is visszavonták. Pénzbüntetést is kell majd fizetnie, annak pontos összegét később határozzák majd meg.