Vágólapra másolva!
Továbbra is a vevők uralják az európai tőzsdéket, ahol jelentős pluszokat lehet látni az amerikai költségvetéssel kapcsolatos optimizmus következtében. A legjobban az olasz index teljesít, melyet a sikeres állampapír aukció segített. Itthon a BUX szintén jó erőben van, melyet változatlanul az OTP és a MOL húz feljebb. Az örömöt fokozhatja, hogy a magyar államkötvényeket is alacsonyabb hozamok mellett kapkodták el. 
Vágólapra másolva!

Folytatódik a szárnyalás

Növelni tudják előnyüket az európai részvényindexek a kedvező nemzetközi hangulatban, mely azután alakult ki, hogy tegnap Barack Obama és John Boehner is optimistán nyilatkozott a fiscal cliff megoldásáról. Az év vége előtti megállapodás elkerülhetővé tenné az automatikus, 600 milliárd dolláros megszorító csomag életbe lépését, ami recesszióval fenyegeti az USA gazdaságát.

Az emelkedést támogathatja az eurózóna háromhavi csúcsán lévő üzleti bizalmi indexe, mely novemberben 85,7 pontra emelkedett, miközben az elemzők nem számítottak változásra az októberi 84,3-as értékhez képest. Ezzel szemben a fogyasztói bizalmi index -26,9 pontra csökkent az előző havi -25,7 pontról, ami megfelelet az előzetes várakozásoknak.

A nagyobb rallit az amerikai tőzsdék tegnapi, valamint az ázsiai piacok mai jobb teljesítménye is segítheti. Az olasz FTSE/MIB index kiemelkedik 1,6 százalékos ugrásával, melynek a sikeres állampapír aukció adott lökést, ugyanis az október végi kibocsátáshoz képest lényegesen alacsonyabb hozamon sikerült eladnia Olaszországnak 5 és 10 éves kötvényeket 6 milliárd euró értékben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A francia CAC 1 százalékos emelkedéséhez a Vivendi 0,8 százalékos erősödéssel járul hozzá. A telekommunikációs cég papírjainak drágulását az a hír támogathatja, hogy négy társaság is megvenné a vállalat értékesítésre váró brazil egységét.

A német DAX-ot a Volkswagen már 1,8 százalékos emelkedésével segíti. Az autógyártó azután lett kedvelt ma a befektetők körében, hogy bejelentették, a cég 25 évvel meghosszabítja együttműködését a kínai vegyes vállalatban a FAW Grouppal. A német cég számára fontos a kínai piac, ha a világ legnagyobb autógyártójává szeretne válni.

A DAX többi komponense közül a legtöbb jól teljesít, a Commerzbank és az Infineon is 1,8 százalékot, a Deutsche Telekom 1,4 százalékot, míg a BMW 1,3 százalékot drágult délig.

Az újonnan kibocsátott Megafon részvényei már 3 százalékos pluszban tanyáznak a londoni tőzsdén, ami annak köszönhető, hogy a papírok bekerülnek az MSCI Russia indexébe.

A londoni FTSE-t viszont nem csak telekomóriás, hanem a Rio Tinto is húzza feljebb, a világ egyik legnagyobb bányacégének a részvényei már 4 százalékot drágultak, miután bejelentették, a társaság 7 milliárd dolláros megtakarítást tervez elérni a következő években, emellett növelni akarja a vasérc, a réz és az alumínium kitermelését is.

Volkswagen (Xetra)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Lemaradt a Magyar Telekom és a Richter

Az európai börzéken uralkodó jókedv a hazai parkettre is kedvező hatással van, a BUX már 1,1 százalékos pluszban tanyázik, amivel faragni tudja valamelyest a héten felhalmozott veszteségeit. A fő részvényindex teljesítménye átlagosnak tekinthető a régióban, ahol a legjobban az elmúlt napokhoz hasonlóan a cseh PX mozog.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX emelkedését változatlanul az OTP és a MOL erősödésének köszönheti, melyekhez csatalkozott délelőtt az Egis is. A bankpapír 1,8 százalékos, míg az olajtársaság részvényeinek árfolyama már 2,6 százalékos pluszba kerültek.

A hazai részvényindexet a Magyar Telekom és a Richter tartja vissza nagyobb pluszok felhalmozásától, ugyanis a két cég részvényei nem tudják felvenni a piac ritmusát, előbbi 1,3 százalékos, míg utóbbi fél százalékos mínuszával jelentős lemaradásban mozog.

A telekomcég valószínűleg azért nem kedvelhetik a befektetők, mert a harmadik megszorító csomag keretében hatalmas adóterheket róttak a társaságra, ami miatt kétséges, hogy tartani tudják 50 forintos részvényenkénti osztalékfizetésüket.

A gyógyszergyártó pedig holnap kikerül az MSCI Barra indexből, ami miatt több alapnak is el kell adnia a részvényeket.

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star jelentős fordulatot bemutatva már 2 százalék körüli pluszban tanyázik a tegnapi újabb kötvény visszavásárlások után.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A forintot egyelőre csak a 279-es ellenállás tudta megállítani a jelentős erősödés után, ami a részvénypiacok szárnyalása miatt következhetett be. A dollárral szembeni jegyzések tartják a 215-ös szintet, míg a svájci frank kurzusa már kicsivel 232 alatt található.

EURHUF

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Vitték a magyar papírokat

A magyar börzét a mai sikeres állampapír aukció is segíti, ugyanis jelentős hozamcsökkenés mellett tudott forrást bevonni az ÁKK.

A három éves kötvényekből 20 milliárd forintnyit hirdettek meg vételre, amire 43,5 milliárdnyi ajánlat érkezett. Ebből a tervezett 20 milliárdos mennyiséget fogadták el vételre 5,97 százalékos átlaghozam mellett, ami 5 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Az öt éves papírokból mind a 15 milliárdnyi meghirdetett mennyiséget eladták, a 29 milliárdnyi vételi ajánlat beérkezése után 6,3 százalékos átlaghozam mellett, ami 9 bázisponttal maradt el a tegnapi másodpiaci referenciahozamtól.

A tízéves kötvények esetében 10 milliárd forintnyi volt a meghirdetett mennyiség, amire 35,5 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett. Itt 15 milliárd forintra emelték a vételre elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam 6,82 százalékon alakult, ami szintén 9 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]