Felébredt a piac: Zuhan a forint

Vágólapra másolva!
A forint elvált a régiós devizáktól, és meredeken gyengült az euróval szemben pénteken. A hazai deviza az elmúlt napokban többször is alulteljesítette a régiós társait.
Vágólapra másolva!

Az eurót 290 forint közelében jegyezték péntek este, ami több mint másfél százalékos napon belüli esést jelent. A régió másik sérülékeny devizája, a lengyel zloty is csak 0,6 százalékot esett a közös európai devizával szemben, miközben a cseh korona és a román lej alig mozdult meg.

Elemzők szerint a forint esésében jelenleg fontos szerepet játszik a romló külpiaci hangulat, vagyis a befektetők eladják a kockázatosabbnak ítélt eszközöket ebben a környezetben. A kockázatkerülés az Egyesült Államok költségvetési problémáival kapcsolatos fejlemények miatt alakult ki. "A rosszabb hangulatra rányomta bélyegét az amerikai republikánus párt csütörtöki visszakozása a gazdagabb rétegek megadóztatásától" - vélekedett Soós Róbert, az XTB Magyarország piaci elemzője. A "B-terv" elvetése aggályossá tette a fiskális szakadékkal kapcsolatos tárgyalások sikerét - tette hozzá.

A forint azonban az elmúlt hónapokban viszonylag ellenállónak bizonyult a külső sokkokra, 280 és 285-ös szintek között mozgott az euróval szemben. A hazai deviza sérülékenységét részben az erősítette fel újra, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa hónapról-hónapra csökkenti az alapkamatot. A jegybank kedden újabb 25 bázisponttal, 5,75 százalékra vágta a kamatot annak ellenére, hogy a forint öt hónapos mélypontra süllyedt az euróval szemben. A hazai deviza sérülékenységét fokozza, hogy piaci szereplők várakozása szerint jövő tavasszal, Simor András MNB-elnök mandátumának lejárta után unortodox politikát folytathat a jegybank. Erre utalt ugyanis Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy nyilatkozatában. Mindez óvatosságra inti a befektetőket.

A forint csak átmenetileg tartózkodott a 200 napos mozgóátlag (287 alatt) alatt pénteken. Nem túl kedvező jel a további árfolyammozgás szempontjából, hogy a hazai deviza a fontos technikai szint felett zárja a hetet. Ha nem következik be változás a külpiaci hangulatban, akkor a 290-291 közötti ellenállásokat tesztelheti a forint, amit áttörve megnyílna a tér 295-ös szintig.

A piaci hangulatot elsősorban a költségvetési szakadékkal kapcsolatos tárgyalások határozhatják meg a következő napokban. Ha nem sikerül megegyezni az USA vezetőinek a szükséges kiigazításokról, akkor egy automatikus - kiadáscsökkentő és bevételnövelő - mechanizmus lép életbe, ami recesszióba taszíthatja az Egyesült Államokat és lassíthatja a világgazdaság kilábalását is.