Van, ahol már nem adnak el Malév-jegyet

Vágólapra másolva!
Az egyik nagy hazai online repülőjegy-értékesítő oldal felfüggesztette a Malév-jegyek forgalmazását. Más csak tájékoztatja az utasokat a helyzetről, de van olyan cég is, amely nem aggódik, mondván, más légitársaságok is működnek csődközeli állapotban.
Vágólapra másolva!

"Csütörtök reggeltől már nem adunk el Malév-jegyeket. A légitársaság eddig jó partnerünk volt, de nem akarjuk az utasainkat esetleges későbbi kellemetlenségeknek kitenni. Most már nem is nagyon ragaszkodnak a Malév-jegyekhez, adott esetben az alacsonyabb ár ellenére sem" - mondta az [origo]-nak Habóczki Zsolt, a Repjegy.hu repülőjegy-értékesítő oldal vezetője. Szerdán még több utazási iroda is úgy nyilatkozott, hogy továbbra is vásárolják a Malév jegyeit az utasok.

Habóczki Zsolt az árak alakulásáról azt mondta, noha a téli időszakban általában amúgy is alacsonyabbak a jegyárak, a Malév esetében most már előfordulnak néhány ezer forintos alapárak is (ebben nincs benne a reptéri illeték). "Kirívó esetekben 20-30 százalékos az árcsökkenés" - tette hozzá.

Azok után, hogy a kormány hétfőn rendelettel stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Malév Zrt.-t, valamint bejelentette, hogy átcsoportosított kétmilliárd forintot az esetleges leállás kezelésére, csütörtök reggel a Fővárosi Bíróság csődvédelem alá helyezte a Malévot, és rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki mellé. A légitársaság a vagyonfelügyelő hozzájárulása nélkül kifizetést nem teljesíthet, illetve a Malévval szembeni végrehajtások szünetelnek.

Egy másik ismert hazai jegyértékesítő oldal neve elhallgatását kérő munkatársa érdeklődésünkre azt mondta, ők nem vették ki a kínálatból a Malév jegyeit, de részletesen tájékoztatják a most foglaló ügyfeleket a légitársaság helyzetéről. "Az utasok többségét nem kell lebeszélni. Bár akad, aki tudatosan, támogató szándékkal vesz Malév-jegyet, jellemzően inkább a kerülik a magyar céget. Tízből kilenc ember már más megoldást választ" - jelentette ki.

Az esetleges árcsökkentést firtató kérdésre azt mondta, cégük összességében nem látja jelentősen olcsóbbnak a Malév repülőjegyeit, mint, mondjuk, ősszel, szerinte csak arról van szó, hogy előfordulnak nagyon alacsony díjtételű jegyek, amelyeket járatfeltöltéshez, promóciós céllal alkalmaznak a légitársaságok.

Ugyancsak nem tapasztalt számottevő árcsökkenést a Repulojegybolt.hu oldalt üzemeltető ByeFly Kft. szakmai vezetője. Petényi Bori szerint a Malév egyszerűen megy az áramlattal, próbál lépést tartani a konkurensekkel, ennek része az árverseny. "A jegyeket nem tiltottuk le a csődvédelem miatt, más társaságokkal is előfordul, hogy hónapokig működnek hasonló körülmények között, mint például a lett airBaltic" - jegyezte meg.

Az airBaltic valóban több mint fél éve nehéz anyagi helyzetben van, melynek megoldása már többször is meghiúsult. A légitársaságnak azonban csak a kisebbségi tulajdonosa, a Baltijas Aviacijas Sistemas ellen folyik csődeljárás (az airBaltic részvényeinek 99,8 százaléka a lett állam tulajdona). Az airBaltic vezérigazgatója egyébként tavaly november óta Martin Gauss, aki 2009 áprilisától 2011 májusáig a Malévot vezette.