Vágólapra másolva!
Fel lehet ajánlani a személyi jövedelemadónk 1 százalékát az államadósság-csökkentő alap számára, csak éppen aki fel akarná ajánlani, annak kitartónak kell lennie, mert nem egykönnyen tudja ezt megtenni.
Vágólapra másolva!

Szinte napra pontosan nyolc hónapja, 2011 júniusában fogadta el a parlament azt a törvényt, amely az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba történő felajánlások után kedvezményeket biztosít a befizetőknek. A törvény levonhatóvá teszi a személyi jövedelemadó alapjából, illetve a társasági adó alapjából a befizetést. Ezen kívül azt is kimondja a törvény, hogy a személyi jövedelemadó 1 százalékát fel lehet majd ajánlani az alap számára.

Annak azonban nehéz dolga volt, aki az államadósság csökkentésére eddig fel akarta ajánlani adója egy százalékát, az ehhez szükség adószám ugyanis alig volt előkereshető. Hiába próbáltuk az fellelni az Alap honlapján, azon nem találtuk.

A 2011. évben kapott jövedelmünk utáni adóbevallás (amit a magánszemélyek döntő részének május 21-ig kell elkészíteni) kitöltési útmutatójában sincs benne a szükséges az adószám, de még csak arról sincs egy szó sem, hogy az szja 1 százalékát - a többi civil kezdeményezéshez hasonlóan - fel lehetne ajánlani az államadósság-csökkentő alapba is. (Csak arról szól az útmutató, hogy az alapba történő befizetés csökkenti az adó alapját.)

Az Alap Rédly Elemér győri katolikus plébános ötlete volt, amit a kormányoldal felkarolt, és a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján egy menüpont is hirdeti ezt a kezdeményezést. Az 1 százalékos felajánláshoz szükséges adószám azonban az NGM honlapján sem található meg. Megkerestük a tárcát ennek kapcsán, válaszukra várunk.

Hiába próbáltuk megtudni az adószámot a Google keresőjének segítségével, nem sikerült a számot kibányásznunk.

Két adószakértővel is beszéltünk, ők sem akadtak rá az adószámra.

Az adóhatóság honlapján az szja 1+1 százalékáról van egy menüpont, de ott sem található meg az adószám. Ezért megkerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is, és csak sok óra, többszöri telefonálásunk után tudták megmondani, hogy egy másik menüponton, az "adóalanyok listái" nevű alkalmazáson keresztül rákereshetünk az Alapra, és úgy megtudjuk az adószámát.

Így sikerült megtalálnunk a keresett adószámot (18275351141).

Megkerestük az Alap irányító testületének elnökét, Horváth Tihamért, aki elismerte, valóban nem tették fel a honlapra a számot, megköszönte, hogy szóltunk, és pótolta a hiányosságot, így az adószám már az alap honlapján is elérhető.

Az Alapban eddig nem egészen 200 millió forint gyűlt össze, ennyit ajánlott fel 1335 magánszemély és vállalkozások az államadósság csökkentésére önként. Ez eltörpül ahhoz a csaknem 21 ezer milliárd forinthoz képest (a felajánlott összeg ennek ez még a 0,001 százalékát sem éri el), ami a központi költségvetés adóssága volt tavaly év végén - a teljes államadósság ennél sok százmilliárd forinttal magasabb, mert még hozzá kell számolni az önkormányzatok adósságát is, amiről viszont csak március végén lesz hivatalos adat.