Megadóztatná a nyugdíjakat az OECD

Vágólapra másolva!
Az ellentmondásos intézkedések növelték a magyar gazdaság bizonytalanságát, ami aláaknázza az üzleti és a lakossági bizalmat - írja legújabb országjelentésében az OECD. A szervezet szerint csökkenteni kell a háztartások adósságát, úgy, hogy a terheket megosztják a hitelezők, az adósok és a kormány között. Az OECD a nyugdíjakat is adóztatná, de a kormánynak nincs ilyen terve.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság stabilizálásához gyors intézkedések kellenek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden megjelent új országjelentése szerint. A szervezet jelentésében azt írja: "a sérülékeny és erősen eladósodott magyar gazdaságra kemény csapást mért a növekedés világszintű lassulása és a megnövekedett tőkepiaci feszültség".

A szerzők úgy vélik: "az ellentmondásos hazai intézkedések növelték a bizonytalanságot, ami aláaknázza az üzleti, a piaci és a lakossági bizalmat". A bizalom növeléséhez szükséges a megállapodás a nemzetközi szervezetekkel egy új pénzügyi támogatásról, és a kormánynak elsősorban kiadáscsökkentéssel és szerkezeti reformokkal kell ösztönöznie a gazdasági növekedést. A költségvetési konszolidációt méltányosan kell terhelni a magyar társadalomra.

A szervezet szerint szükség volna a nyugdíjak megadóztatására is, az OECD ezt a mostani nyugdíjasok esetében is indokoltnak látná. A tanulmány szerint így lehetne jobban megosztani a terheket a jelenlegi és jövőben nyugdíjasok között. A tanulmány bemutatóján Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára kijelentette, hogy erre Magyarországon nem kerülhet sor, ilyen tervei nincsenek a kormánynak.

Az OECD szerint a tervezett költségvetési konszolidáció hitelességét jelentősen növelné, ha a Költségvetési Tanács megfelelő erőforrásokat kapna a büdzsé ellenőrzésére, ugyanakkor a költségvetés megvétózásának "túlhatalmát" meg kellene vonni tőle, mert ez a kormány bukását is okozhatja.

Magyarországnak lépéseket kell tennie a háztartások adósságának csökkentéséért is. Az ilyen programoknak a bajban lévő háztartásokra kell összpontosítaniuk, és meg kell osztaniuk a terheket a hitelezők, az adósok és a kormány között, hogy elkerüljék a bankok megkárosítását vagy hitelszűke keletkezését. A tavaly decemberi megállapodás a bankokkal üdvözlendő lépés a jó irányba, azonban ez nem eléggé célozta meg a bajba került adósokat - olvasható a tanulmányban.

Magyarországon a fő középtávú cél a növekedés gyorsítása kell hogy legyen. A munkapiaci jelenlétet úgy lehet növelni, főleg a gyengén képviselt rétegek körében, hogy könnyíteni kell a munka és a család összeegyeztetését, az oktatást a munkapiac igényeihez kell igazítani, és meg kell reformálni a korai nyugdíjazási programokat - írják a szerzők.

Az egészségügy reformja szintén javíthatja az eredményességet és növelné a hatékonyságot. Ígéretes lehetőség némiképp átcsoportosítani az erőforrásokat a fekvőbeteg-ellátásról az ambuláns ellátás javára, szintén fontos a megelőzés és az egészséges életmód ösztönzése, továbbá javítani kellene az ellátáshoz való hozzájutást.