Nem szűnik a zavar a nyugdíjak körül

interjú Cséfalvay Zoltán államtitkárral, nemzetgazdasági Minisztérium
Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának hétfői parlamenti felszólalása azt sugallja, hogy a jövőben 100 százalékos állami nyugdíj jár azoknak, akik a magánnyugdíjpénztárban maradnak, miközben a hatályos jogszabály továbbra is csak 75 százalékos mértékről rendelkezik. Két héttel az újabb visszalépési határidő előtt továbbra sem egyértelmű, milyen feltételek alapján dönthetnek a jelenlegi pénztártagok.
Vágólapra másolva!

Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára hétfőn délután Kiss Péter szocialista politikus interpellációjára reagálva így fogalmazott a magánpénztári tagok nyugdíjjogosultságáról: "Abban az esetben, ha a magán-nyugdíjpénztári tag továbbra is pénztári tag marad, a jelenlegi szabályok szerint akkor sem éri veszteség. Hiszen a magán-nyugdíjpénztári tagságának 2011. december 31-ét megelőző idejére az állami pillérből származó nyugdíja 75 százalékára jogosult, és mindezt még a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások a pénztár gazdálkodásának függvényében kiegészítik. A jövőben azonban, és itt december 31-étől számolunk, kizárólag az állami nyugdíjpillérbe lehet befizetni az egyéni nyugdíjjárulékokat, és így az állami nyugdíjrendszerben szerez valamennyi biztosított nyugdíjvárományt, ennek megfelelően a jövőben, vagyis a 2011. december 31-ét követő időszakra vonatkozó teljes állami nyugdíj jár mindenkinek az általános számítási szabályok szerint."

Hozzátette azt is, "a rendszer viszonylag egyszerű és egyértelmű, tehát 2011. december 31-éig 75 százaléka, azoknak, akik nem lépnek át, az állami pillért jelenti, az addig lévő időszakra rárakódó rész az, amit a magánnyugdíjpénztárban meg tudtak teremteni, onnantól kezdve pedig mintha állami pillérben lenne, úgy működik tovább a rendszer". (Az idézett mondatok az Országgyűlés plenáris ülésének még nem hitelesített jegyzőkönyvéből származnak.)

Az államtitkár szavai szerint tehát ugyanúgy 100 százalékos nyugdíjjogosultságot szereznek a pénztártagok, mint azok, akik visszalépnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. Az NGM korábban azt mondta, hogy a pénztártagoknak "a teljes állami nyugdíj jár az általános számítási szabályok szerint" - ezt azonban kétféleképpen lehetett értelmezni. A teljes nyugdíj 100 százalékos nyugellátást jelent, az "általános szabályok" viszont azt eredményezik, hogy a pénztártagoknak csak 75 százaléknyi állami nyugdíj jár, a maradék 25 százalékot a pénztárból gyűjtik össze.

A kérdés év eleje óta értelmezési zavart okoz a nyugdíjszakértők körében, mivel a hatályos jogszabályokból a 75 százalékos jogosultság olvasható ki. A kérdés egyáltalán nem mindegy, mert ha mindenki a nyugdíj 100 százalékára jogosult, alig érdemes valakinek most visszalépnie az állami rendszerbe. A döntést ráadásul március végéig meg kell hozniuk a jelenlegi pénztártagoknak.

Az NGM-nél már többször rákérdeztünk az ellentmondásra, de nem kaptunk egyértelmű választ. Cséfalvay Zoltán hétfői felszólalását követően kedden is megkérdeztük a tárcát, hogy 75 vagy 100 százalék nyugdíj jár-e a tagoknak, és ha az utóbbi, akkor várható-e ilyen értelmű törvénymódosítás. A tárca válaszára még várunk.

A parlament tavaly decemberben módosította legutoljára a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó jogszabályokat: a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényben rendezte azt, hogy 2012-től semmilyen új kötelező befizetés nem érkezik a pénztártagok egyéni számlájára, hanem minden elvonás az állami nyugdíjrendszert illeti meg.

Az új feltételek miatt a törvény lehetővé tette, hogy a tagok március 31-ig újból visszaléphessenek az állami rendszerbe. Kikötötte azt is, hogy ezúttal annak kell nyilatkozatot tennie, aki a visszalépést választja, ha tehát valaki semmit nem nyilatkozik, akkor automatikusan pénztártag marad. A visszalépők idén is hozzájuthatnak a pénztár által megtermelt reálhozamhoz, de - ellentétben a tavalyi szabályokkal - idén személyi jövedelemadót kell fizetni a felvett összeg után. (Arról, hogy mindezek alapján mit érdemes mérlegelniük még a tagoknak a döntés előtt, itt olvashat.)