A befektetők büntetni kezdték Orbánt

Vágólapra másolva!
A Bloomberg elemzése szerint a befektetők kezdik elveszteni a türelmüket, egyre kevésbé bíznak abban, hogy Magyarország hitelmegállapodást köt az EU-val és az IMF-fel. Emiatt gyengül a forint, növekszik az országkockázat és emelkednek a hozamok.
Vágólapra másolva!

A piaci szereplők és az európai tisztviselők egyre nagyobb a nyomást gyakorolnak Orbán Viktorra, hogy a nemzetközi pénzügyi segítség fejében mérsékelje hatalmát - írja keddi, Magyarországról szóló elemzésében a Bloomberg hírügynökség.

A cikk szerint a magyar kormány még nem kezdte meg a tárgyalásokat az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal a hitelkeretről, és nem teljesítette a nemzetközi szervezetek által megszabott feltételeket, a befektetők pedig eladásokkal reagálnak a magyarországi fejleményekre. Az állampapírok hozamának emelkedésével párhuzamosan a forint is gyengült - írja a Bloomberg.

Orbán Gábor, az Aegon kötvénypiaci szakértője a hírügynökségnek azt mondta, hogy a kormány azért nem állapodott meg a hitelkeretről a nemzetközi szervezetekkel, mert az egyezségért túl magas politikai árat kellene fizetni. A szakember hozzátette, a kormány húzza az időt, el akarja kerülni, hogy kompromisszumot kössön az ország finanszírozása érdekében.

A befektetők bizalomvesztését az elemzés szerint jelzi, hogy a tízéves magyar állampapír hozama 9 százalék közelébe emelkedett a február 8-án elért 8,4 százalékos idei mélypontról, valamint a cds-felár is emelkedett. A magyar cds-felár a múlt héten még 520-536 bázispontnál tartott, a héten azonban havi csúcsra, 545 bázispontra emelkedett. (A cds-ek árfolyama azt jelzi, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak az adott állami vagy vállalati adóst. Minél magasabb az aktuális cds-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett törlesztésképtelenné válásának a rizikóját.)