Leállhat a Dunamenti Erőmű egyik blokkja

Vágólapra másolva!
A tiszaújvárosi Tisza II. Hőerőmű után a Dunamenti Erőmű F blokkja is leállhat - írja a Világgazdaság szerdán. A lap szerint a villamosenergia-piacon lévő értékesítési nehézségek miatt a legrosszabb hatásfokú erőművek fokozatosan kikerülnek a rendszerből.
Vágólapra másolva!

Az AES Tisza II. erőműve után a Dunamenti Erőmű F blokkja kényszerülhet pihenőre a villamos energia rossz hazai értékesítési lehetőségei miatt, és mert a rivális társaságok némelyike költséges fejlesztésekkel javítja saját versenypozícióit - írta szerdán a Világgazdaság. A lap szerint sorra esnek ki a legrosszabb hatásfokú, legkevésbé kihasznált erőművi blokkok a hazai rendszerből, a következő egység a Dunamenti Erőmű földgázüzemű F blokkja lehet.

Mint írták, a bánhidai erőmű már 2004 óta áll, az AES borsodi és tiszapalkonyai egysége tavaly óta, a tiszaújvárosi pedig április 1-jén kezdi meg kényszerpihenőjét. Hivatalosan sem ez, sem a bánhidai nem zárt be, a különbség az, hogy ez utóbbi esetben a bontás és a rekultiváció költséges feladata várna a tulajdonosra - jegyzi meg a Világgazdaság.

A lapnak Stróbl Alajos, a Pyöry-Erőterv rendszerirányítási vezetője azt mondta: "teljesen természetes, hogy azt az áramot, amelyet nem lehet eladni, meg sem kell termelni, márpedig a hazai piac nem bővül". Míg a 2010-es villamosenergia-igény még 2,8 százalékkal volt több, mint az előző évi, a tavalyi már csak 0,7 százalékkal, közben a jórészt észak felől érkező import aránya megközelítette a 17 százalékot.

Ráadásul a csúcsigény sem nőtt. Bár a légkondicionálók terjedő használata miatt a nyári villamosenergia-felhasználás jobban emelkedik a télinél, még mindig télen nagyobb az igény. Az előbbieket szemlélteti, hogy a hazai erőműpark tavaly átlagosan 3600 órát dolgozott a rendelkezésre álló 8760 órából.