Nem növelné a monetáris tanács létszámát a jegybank

Vágólapra másolva!
Továbbra sem ért egyet a jegybank a monetáris tanács létszámának növelésével, valamint egy újabb alelnök kinevezésével - közölte az MNB kedden a kormány jegybanktörvényt módosító javaslatára reagálva. A jegybank változtatna a tanácstagok felmentésének szabályain is.
Vágólapra másolva!

Néhány ponton változtatna a kormány jegybanktörvényt módosító javaslatán a jegybank, az MNB egyben jelzi, hogy továbbra sem ért egyet a monetáris tanács létszámának növelésével, illetve egy újabb alelnök kinevezésének lehetőségével.

A Magyar Nemzeti Bank kedden tette közzé honlapján véleményét a kormány javaslatáról a jegybanktörvény módosítására. Ebben úgy fogalmaznak, hogy az MNB álláspontja a monetáris tanács létszámának és hatáskörének bővítésével, illetve a jegybanki függetlenség biztosításával kapcsolatban - amelyek nem képezik a törvénymódosítás részét - változatlan. Az álláspont szerint az MT hosszú távú függetlenségét az erősítené, ha a tagokat különböző időpontokban neveznék ki, és így hivatali idejük is különböző időpontokban járna le. Az MNB javasolja azt is, hogy az MNB elnökét véleménynyilvánítási jog illesse meg az MT tagjelöltek vonatkozásában.

Az MT hatáskörének bővítését célszerűtlennek, intézményvezetési és hatékonysági szempontból is indokolatlannak nevezik. Az MNB elnökének és alelnökeinek díjazására vonatkozó szabályozás pedig sérti a jegybank függetlenségét, és összeegyeztethetetlen az uniós jogrenddel - fogalmaznak.

A felmentés szabályain is változtatna a jegybank

A jegybank változtatna az MT-tagok felmentésének okaira vonatkozó passzuson, de a kormány javaslatával szemben nem helyezné hatályon kívül. Az MNB azt javasolja, hogy a tagokat az Országgyűlés kizárólag az Alapokmány 14.2. cikkében meghatározott okokból menthesse fel. Az Európai Központi Bank Alapokmányának ezen pontja szerint valamely nemzeti központi bank elnökét kizárólag abban az esetben lehet hivatalából felmenteni, ha már nem felel meg a feladatai ellátásához szükséges feltételeknek, vagy ha súlyos kötelezettségszegést követett el. Ugyancsak e pont szerint módosítana az MNB a felmentést illető jogorvoslati lehetőségeken is.

A jegybank a harmadik alelnök kinevezését sem tartja indokoltnak. Az MNB 2007 óta két alelnökkel zavartalanul működik, törvényi kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz. A harmadik alelnök szükségességét nem támasztja alá az MNB-törvény által megteremtett jegybanki felhatalmazás arra, hogy a rendszerkockázatok felépülésének megakadályozása vagy a kockázatok csökkentése érdekében a szükséges intézkedéseket az MNB rendeletben szabályozza. Végezetül, a harmadik alelnök kinevezését költségtakarékossági szempontok sem támasztják alá - áll az indoklásban.