Rekordot érhet el a Facebook részvénykibocsátással

Vágólapra másolva!
Akár 12 milliárd dollár is befolyhat a Facebook kasszájába az utóbbi évek egyik legjelentősebb tőzsdei részvénykibocsátásából.
Vágólapra másolva!

A Facebook magyar idő szerint csütörötkön este közölte, hogy 28 és 35 dolláros árfolyamon bocsátja ki a részvényeit és összesen több mint 337 millió részvényt dob piacra. Ez azt jelenti, hogy a cég közel 12 milliárd dollárra tehet szert a tranzakcióból, ami rekord lenne az interentes szektorban - írja a Bloomberg.

Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője az kibocsásáról szerdán az [origo]-nak azt mondta, az első kereskedési napon a Facebook-részvények ára is extrém emelkedésnek indulhat. Várhatóan sokan lesznek, akik a jegyzés során nem jutnak FB-részvényekhez, és ez szintén az áremelkedés felé hathat. Móró Tamás, a Concorde szakértője szerint a kibocsátást övező felfokozott érdeklődés is árfelhajtó lehet, miután egy ismert márkáról és ügyfélszámát dinamikusan növelő cégről van szó, amely a világ internetforgalmának jelentős részét elviszi, többet, mint a Google. Bár a Google ezt jobban pénzre tudja váltani - tette hozzá Móró Tamás, példaként említve, hogy egy ügyfélre vetítve a Google kilencszer annyi árbevételt ér el, mint a Facebook.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb üzletének számító Facebook-kibocsátásban azonban valószínűleg egyetlen magyar sem tud majd részt venni az első körben. Ezt a Facebook által meghatározott jegyzési szabályok zárják ki, amelyek a papírokat az amerikai befektetőknek szánják. Egészen halvány reményük lehet csak az érdeklődő magyaroknak, vagy csak az eredetinél drágábban juthatnak majd részvényekhez.