Katasztrofális hatása lehet Görögország kilépésének

Vágólapra másolva!
Az euró/dollár árfolyam szerda reggel négy hónapja nem látott mélységbe zuhant, a forint jegyzése 294 környékén mozgott. A görögországi fejlemények sem a közös európai, sem a hazai devizának nem kedveznek.
Vágólapra másolva!

Az euró/dollár árfolyam szerda reggel fél 7 előtt 1,27 közelében is megfordult. Ebben a mélységben a kurzust utoljára január 17-én láttuk; a január közepi néhány napos mélyrepülést megelőzően 2010 szeptemberében nézett körül 1,27 alatt az árfolyam. 7 órakor egy euró 1,2714 dollárt ért a bankközi devizapiacon.

Az euró/forint árfolyam szerda reggel 7-kor 294,4 környékén járt, itt több hónapos csúcsról egyelőre nem beszélhetünk. A kedd esti (294,7 környéki) magasságokért csak április 25-ig kell visszalapoznunk a naptárban.

A fő eurógyengítő/dollárerősítő hír a görög kormányalakítás kudarca. A legkorábban június 10-re kiírható új választással a piac szerint nőtt az esélye annak, hogy az ország, amely 2010 óta 240 milliárd eurós hitelből finanszírozza magát, elhagyja az eurózónát. Márpedig egy ilyen lépés beláthatatlan következményekkel járhat. A Bloomberg Gavin Staceyt, a Barclays Capital devizastratégáját idézi, aki szerint "az első reakció katasztrofális lehet".

Az Európai Unió ugyanakkor nem kíván engedményeket tenni: Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kedden újfent megerősítette: Görögországnak be kell tartania a Brüsszel által megszabott feltételeket.

A görög híreknek sikerült elhomályosítaniuk a keddi európai "szenzációt" is, amely szerint az eurózóna gazdasága - a 0,2 százalékos visszaesést valószínűsítő elemzőkre rácáfolva - nem esett recesszióba, csak stagnált 2012 első három hónapjában. (Mindenekelőtt a várakozásokat jóval meghaladó mértékben, 0,5 százalékkal bővülő német gazdaságnak köszönhetően.)

A Bloomberg korrelációval súlyozott indexei szerint az év eleje óta az euró 1 százalékkal gyengült, a dollár pedig ugyanilyen mértékben erősödött. A tendencia a várakozások szerint folytatódik: Koji Fukaya, a Credit Suisse devizapiaci elemzőrészlegének igazgatója például úgy véli: gyorsan közelítünk az 1,25-1,26-os sáv felé. A szakember szerint az európai deviza a jelenlegi fundamentumok alapján nem ér 1,3 dollárt, a folyamat tehát természetesnek is mondható.