Szűkített büdzsével tervezhetnek a tárcák

Vágólapra másolva!
A Széll Kálmán-terv 2.0 adatai köszönnek vissza a jövő évi költségvetés makroszámaiban. Az NGM nettó 4,8 százalékos átlagbéremelkedést jósol. A csütörtökön közzétett tervezet szerint a minisztériumok 2013-ban nem kapják vissza az idén zárolt 33 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Közzétette a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges makrogazgadasági feltételeket a Nemzetgazdasági Minisztérium a honlapján csütörtökön. A prognózis 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, amely megegyezik a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő előrejelzéssel.

Az idei 2,3 százalékos csökkenés után, jövőre a tárca a beruházások 0,3 százalékos bővülésére számít. A Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő 1,4 százalékos mértéknél kevésbé, 1,2 százalékkal esik vissza idén a háztartások fogyasztása a dokumentum szerint, jövőre pedig 0,2 százalékkal bővül a korábban várt 0,7 százalék helyett.

Az infláció az idén 5,2, jövőre 4,2 százalék lesz. A nettó átlagkereset a 2012-es 1,7 százalékos növekedés után jövőre 4,8 százalékkal bővül az NGM szerint. Az export idei, 4,7 százalékos növekedési üteme jövőre 8,8 százalékra gyorsul, az importbővülés idei 2,8 százalékos üteme pedig 8 százalékra emelkedik. A foglalkoztatottak száma az idén 1,2 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal bővül. A prognózis az idén és jövőre is 299,40 forintos euróárfolyamot vesz alapul.

Nem kapják vissza az idén zárolt pénzt a tárcák

A kitűzött makroszámokat ismertető dokumentum sorvezető a minisztériumok számára, amely alapján megkezdhetik a jövő évi költségvetésük tervezését. Ez változást jelent az eddigi gyakorlathoz képest, mert az elmúlt években csak július második felében indult a tervezés.

A tervezet szerint a személyi béreknél az alapilletmény változatlan lenne jövőre, és az is kiderül belőle, hogy 2013-ban az idén 33 milliárd forinttal csökkentett keretből gazdálkodhatnak, vagyis az idén elvett összeget nem kapják vissza. A dologi kiadásokról a csütörtökön közzétett tervezet azt írja, hogy a zárolással csökkentett előirányzatból kiindulva kell tervezni a jövő évi büdzséjüket, míg a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendelkezés arról szólt, hogy jövőre a dologi kiadások (rezsi, felújítás, anyagbeszerzés, bútorvásárlás) nem emelkedhetnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a csütörtökön megjelent tervezet nagyobb mozgásteret biztosít, ugyanis nem köti ki, hogy nem lehet növelni a kiadást.