Bajnai: Magyarország most háborúzik

HBLF PÉNZÜGYI CSÚCSTALÁLKOZÓ, konferencia, Bajnai Gordon
Vágólapra másolva!
Előadást tartott Bajnai Gordon volt miniszterelnök, amelyben az Orbán-kormány több, főleg gazdasági intézkedését hibásnak nevezte, felvázolta, hogy mit kellene tenni, és gyökeres, gyors fordulatot sürgetett.
Vágólapra másolva!

"Ha a közép-európai régió elmúlt bő húsz évét nézzük, azt látjuk, hogy egyik ország sem fejlődött egyenlegesen, mindenhol voltak cikcakkok. Ha most Magyarországot nézzük, azt látjuk, hogy jelenleg egy cakkban van, egy meglehetősen hosszú cik után" - kezdte előadását a volt kormányfő, aki hozzátette, hogy reményei szerint Magyarország képes lesz visszatérni az európai társadalmi fejlődés útjára.

Bajnai szerint a 2010-ben hatalmat kapott koalíció szembement a társadalmi és gazdasági ésszerűséggel. A középosztály nevében, de érdekei ellenére kormányoznak most, és csak egy szűk, 2-300 ezer főből álló csoport, a felső középosztály és a felső osztály az igazi kedvezményezettje az Orbán-kormány intézkedéseinek, gazdaságpolitikájának - állította.

Az ex-miniszterelnök szerint nem a nemzeti érdekeket szolgálja a mostani kormányzás. Ezt azzal indokolta Bajnai, hogy a valódi nemzeti érdek a gazdaság és társadalompolitika területére szűkítve a sikeres, gyarapodó, hosszú távon is fenntartható ütemben bővülő gazdaság, illetve a társadalom minden csoportjára kiterjedő jólét fenntartható, érzékelhető, tartós növekedése. Ezenkívül szerinte fontos az ország intézményeinek jó minősége és az intézményi környezet kiszámíthatósága, valamint az, hogy az állampénzügyek egyensúlyban legyenek. Amit most látunk, érzékeltette Bajnai, az mindezek szöges ellentéte.

Eszkimók hidegben

A munkaerőpiacon a kormány drasztikus minimálbér-emelése és a személyi jövedelemadó rendszerének átalakítása (az adójóváírás eltörlése és az egykulcsos adó bevezetése) az alacsony képzettségű, keveset kereső alkalmazottak foglalkoztatásának költségeit emelte meg jelentősen, miközben az adóterhelésük nő - emelte ki Bajnai. Emiatt ötvenezer ember veszíti el a munkahelyét, utalt egy az általa létrehozott alapítvány keretében készült egyik elemzésre.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A foglalkoztatás kilátásai szerinte rosszabbak, mint két éve voltak, pedig az egész rendszerváltás legnagyobb hibájának Bajnai azt tartja, hogy a munkaképes korúak közül lényegében csak minden második ember akar dolgozni (közülük van, akinek van munkája, és van, akinek nincs). Az aktivitási ráta 56 százalék körül ragadt meg az elmúlt huszonkét évben, miközben a fejlett nyugat-európai országokban ennél durván 10 százalékponttal magasabb a munkát vállalni akarók aránya. A kormány, bár célul tűzte ki ennek a rátának a javítását, de ami 2010 óta történt, az nem javított a helyzeten, jelentette ki Bajnai. Eközben a munkanélküliek ellátását 3 hónapra rövidítették.

Olyan ez, érzékeltette Bajnai, mintha az Orbán-kormány egyre több eszkimót küldene ki a hidegbe vadászni, de a fókákat a kormány maga is ritkítja.

Politikai monopolkapitalizmus

Bajnai ostorozta az Orbán-kormányt a politikai-intézményi térben végrehajtott lépései miatt is. A kabinet a hatalom korlátozására semmilyen eszközt nem tart elképzelhetőnek, ezért darálta be az ellensúlyokat, például az Alkotmánybíróságot, a Költségvetési Tanácsot, az Állami Számvevőszéket, és a jegybank függetlenségét is ezért akarja csorbítani - jelentette ki. "Ma politikai monopolkapitalizmus fenyeget Magyarországon. Ennek véget kell vetni, mert a demokrácia értelme a rossz kormányzás gyors és békés leváltásának lehetősége. Ezt a képességet fenn kell tartani, meg kell menteni" - húzta alá a volt miniszterelnök.

Bajnai szóvá tette azt is, hogy a kormány egy központilag koordinált, centrális erőteret épít maga köré, ahol a törvényhozás, a szabályozás és az ellenőrzés is néhányak kezében van, és a közpénzek egyre nagyobb részét becsatornázzák a gazdasági hátország felé. "Mindennek a vesztesei a magyar adófizetők, a magyar kis- és középvállalkozók és a külföldi befektetők is."

Magyarország háborúzik a külföldi befektetőkkel, miközben most a tőke a világon jobban megnézi, hogy hova menjen, ráadásul olyan kevés külföldi befektetés érkezett tavaly Magyarországra, mint legutóbb 1997-ben, és ez a szám a legalacsonyabb a régióban. "A magyar kkv-szektor nem tudott összefonódni, szervesen együttélni a multikkal, de erre nem az a válaszlépés, hogy elűzzük a multikat" - emelte ki. Új egyezségre lesz szükség a bankokkal, hogy a magyar kkv-k hitelhez jussanak - tette hozzá.

Fordulatra van szükség

"Mi, magyarok kényszerű drukkerei vagyunk a mindenkori kormánynak. De most gyökeres, mielőbbi fordulatra van szükség. A változtatás nem a két évvel ezelőtti állapotok visszaállítását jelenti, mert akkor is maradt még több ügy, amin kellett volna még javítani. De a fordulat nem is a 2008-as válság előtti állapotokhoz való visszatérést jelenti." A megszorítások már hat éve tartanak idehaza, utalt arra Bajnai, hogy 2006 őszén kezdődött el az első költségvetési kiigazítás, és lényegében az óta minden évben többször kell beavatkozni a költségvetésbe és szűkebbre húzni a nadrágszíjat. "A mindenkori kormánynak három kötelessége van: a lakosság, az ország áldozata ne legyen nagyobb és ne tartson tovább a minimálisan szükségesnél, aztán az ország értse meg és fogadja el, hogy miért van szükség az áldozatvállalásra, ebben a politikai szférának nagy feladata van, és az is fontos, hogy a rengeteg áldozatnak legyen értelme, jussunk ki a szorult helyzetből" - fogalmazott.

IMF-ügyben is megnyilvánult Bajnai. "A legfontosabb, hogy a mentőcsónak közelébe jussunk, de ehhez nem diktálhatunk a vízből a mentőcsónak kapitányának." Az EU-val megromlott kormányzati viszonyt pedig úgy kommentálta, hogy ha van kivel, ki ellen küzdeni, akkor el lehet terelni a figyelmet a belső bajokról. De ez veszélyes, mert "lehet politikai mumust csinálni a barátainkból, de ez hosszú távon árt nekünk".