Adósságba fullad a spanyol gazdaság

Vágólapra másolva!
A gyorsan növekvő spanyol államadósság újabb muníciót kapott azzal, hogy a pénzügyminiszter romló gazdasági teljesítményről számolt be.A múlt héten a hiányadattal sokkolták a piacot.
Vágólapra másolva!

Második negyedéve csökken a gazdaság kibocsátása Spanyolországban, ami újabb rossz adat az után, hogy a múlt pénteken a kormány közölte, a vártnál rosszabb lett a költségvetés hiánya. Spanyolországot úgy emlegeti a piac, mint a görögök utáni egyik nagy veszélyeztetett ország.

A kormány az egész évre 1,7 százalékos visszaesést vár, ennek megfelel a hétfőn bejelentett adat - írta a Wall Street Journal. A gazdasági teljesítmény romlása és a deficit emelkedése együtt az eredményezi, hogy a befektetők egyre inkább aggódhatnak a spanyol adósság hízása miatt.

A spanyol pénzügyminiszter azt mondta a második negyedéves GDP-adatokról, hogy várhatóan az első negyedéves mértékben fog változni a gazdasági kibocsátás. Az első negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett a gazdaság, vagyis ekkora visszaesést vár a második negyedévre is.

A 2011-es hiányt a kormány a múlt pénteken módosította a várt 8,5-ről 8,9 százalékra. Azért kellett megemelni a deficitszámot, mert Madrid, Valencia, Andalúzia és Kasztília-León régiói bemutatták részletes számláikat, köztük azokkal a többletkiadásokkal, amelyeket nem rendeztek még. Az Európai Bizottság és az Eurostat statisztikai hivatal megvizsgálja a számokat, hogy eldöntsék, mi az oka a deficitcél túllépésének.

A spanyol államadósság 2009-ben még 53,9 százaléka volt a gazdasági kibocsátás arányában. Idén átlépi a 80 százalékos szintet az adósságmutató, de a várt 80,9 százaléknál is nagyobb lehet, ha valóban nagyobb hiányszámok és visszaesés jellemzi a spanyol gazdaságot.