Öntik az eurót a világpiacra, ezért gyengül

Vágólapra másolva!
A felzárkózó térségek jegybankjai öntötték az elmúlt időszakban a piacra az eurót, ez is közrejátszott abban, hogy az elmúlt hónapban 7 százalékkal gyengült az euró a dollárhoz képest.
Vágólapra másolva!

"Ömlesztik" a piacra az eurót a felzárkózó térségi jegybankok, igyekezve erősíteni saját valutájukat, és ez a folyamat is hozzájárult az elmúlt hetekben tapasztalt "drasztikus" eurógyengüléshez - írta kereskedőket idézve a hétfői Financial Times. A londoni gazdasági napilap felidézi, hogy az euró májusban 7 százalékkal gyengült a dollárhoz képest; ez tavaly szeptember óta a legnagyobb havi árfolyamveszteség volt a közös valuta szempontjából.

A lapnak nyilatkozó devizapiaci kereskedők szerint a legnagyobb euróeladók között voltak a jegybankok, ami fordulatnak számít, a központi bankok ugyanis eddig általában vásárolták az eurót gyenge euróárfolyamok idején, ezzel is bővítve devizatartalékaik összetételét.

A Bloomberg májusi összesítése szerint az euró az elmúlt 12 hónapban 6,5 százalékot gyengült, ezzel a 10 vezető fejlett ipari deviza közül a legrosszabb teljesítményt nyújtotta. Elemzők szerint az euró esetében egyszerűen érvényesül az erős gazdaság - erős deviza, gyenge gazdaság - gyenge deviza törvény, amelynek érvényessége alól hosszú távon egyetlen kivétel van csak: a világ első számú fizetőeszköze, a dollár. Az amerikai pénz a világgazdaság egyfajta fordított barométere: ha a globális gazdaság jól teljesít, a dollár gyengül, ha pedig stabilitási problémák mutatkoznak - amilyen például az eurózóna-beli adósságválság -, akkor erősödik.