Orbán: Matolcsy fiókjában vannak még tervek

Vágólapra másolva!
Megvannak a költségvetésben a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi akcióterv forrásai, a költségvetés fő számai pedig nem fognak változni - mondta a miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádióban. Orbán Viktor szerint a jegybanktörvény pénteki módosítása után az IMF képviselői "bármikor beeshetnek".
Vágólapra másolva!

A költségvetés fő számai nem fognak megváltozni - jelentette ki Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök azonban hozzátette, a változó helyzetekre rugalmas tartalékalapokkal is fel kell készülni. Hangsúlyozta, hogy összességében nincs olyan terület, amelyre a mostani költségvetésben ne jutna több pénz, mint a korábbiakban.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a 300 milliárdos munkahelyvédelmi akcióterv forrásai megvannak a költségvetésben. Még sok vita lesz a tranzakciós illetéknek a Magyar Nemzeti Bankra való kiterjesztéséről - ami a munkahelyvédelmi akcióterv egyik forrása -, de ebben a vitában a kormány nem fog részt venni, a jegybank ugyanis független, és a saját belátása szerint jár el - magyarázta a kormányfő. "Hogy ide hárítja, oda hárítja, ráteszi a bankokra a terhet, maga akarja állni - ebben a vitában a kormány nem vehet részt" - közölte Orbán Viktor, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy pénzügyi tranzakciós illetéket mindenki fizet, és az MNB sem lehet kivétel.

Arra a kérdésre, hogy az adócsökkentésről miért most született meg a döntés, Orbán Viktor azt mondta, meg kellett várni, amíg Brüsszel visszavonja a Magyarországra szerinte indokolatlanul és igazságtalanul kirótt büntetéseket. "Éles küzdelmeink voltak, Magyarországot folyamatosan fenyegették a források elvonásával, leminősítéssel, a rossz hírünk keltésével" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy június 22-én Brüsszel elismerte Magyarország teljesítményét.

Azzal kapcsolatban, hogy meddig megy el a kormány a munkahelyvédelmi akcióterv érdekében, a miniszterelnök azt válaszolta: ha a kiszámíthatatlan európai gazdaságpolitika miatt néhány dolog másképp alakul, és "kicsit kell változtatnunk, a tartalék módosításával és felhasználásával reagálunk, ha nagyot kell reagálni, ha gyors és mély reakció kell, akkor összehívjuk a parlamentet, és megváltoztatjuk a törvényt".

Orbán Viktor azt mondta: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter fiókjában jó néhány terv van még, és mérlegelés kérdése, hogy melyiket veszik elő. Ősszel várhatóan a beruházásösztönző tervre kerül sor.

A miniszterelnök szerint a jegybankról szóló törvény módosításának pénteki parlamenti elfogadása után "bármikor beeshetnek" a Nemzetközi Valutaalap képviselői a Magyarországgal való hivatalos tárgyalások megkezdésére.