Óriáscsomagot kérhet Spanyolország

Vágólapra másolva!
A kormány tagadja, hogy egyáltalán felmerült volna ilyen, de egy uniós forrástól a Reuters úgy értesült, Spanyolország 300 milliárd eurós csomagról tárgyalt Németországgal. Ha lesz egyáltalán ilyen, addig biztos nem, amíg ki nem próbálják az eurómentő mechanizmust.
Vágólapra másolva!

Spanyolország egy hatalmas, 300 milliárd eurós EU-IMF mentőcsomagról tárgyalt Németországgal a Reuters értesülése szerint. Erre akkor lenne szükség, ha a kötvényhozamok magasban maradnának.

A hírügynökség egy eurózónából származó forrása alapján azt írta, hogy Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter és Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter kedden tárgyalt erről a találkozásukon.

Spanyolország messze 7 százalék fölötti hozamokat fizet már hosszú távú befektetőknek, amely tartós fennmaradása esetén azt jelentené, hogy az ország adósságspirálba kerülne, olyan magas árat fizet a hiteleiért.

A 300 milliárd eurós csomag nem a korábban megígért 100 milliárdos bank-feltőkésítési alap helyett, hanem amellé érkezne. Igaz, De Guindos nem kérné a csomagot addig, amíg az ESM nevű mentőmechanizmus el nem indul az év hátralevő részében.

A németek nem tartották jó ötletnek az azonnali mentést - mondta a Reuters forrása. De erről egyelőre nincs szó, mivel az ESM-célja éppen az, hogy leszorítsa a kötvényhozamokat. A forrás arról beszélt, hogy az ESM beindulása után meglátják, mennyibe kerül a spanyol állam finanszírozása, és az alapján döntik el, szükség van-e a 300 milliárdos csomagra.

A spanyol kormány tagadta, hogy egyáltalán szóba került volna egy ilyen csomag.