Véget ér az eufória, gyengülhet a forint is

Vágólapra másolva!
Az euró árfolyama, amely kedden megfordult 275 alatt is, a szerdai kereskedés elején újra 277 felé vette az irányt, és lefelé mozdultak a japán és a dél-koreai tőzsdék vezető indexei is. A hangulatrontó hírek közül kiemelkedik a japán külkereskedelmi mérlegadat. Komoly európai makroadat szerdán nem várható, a kereskedők leginkább Jean-Claude Juncker athéni látogatására figyelnek.
Vágólapra másolva!

A hétfői eufória kedd estére kissé mérséklődött. A New York-i kereskedés végére az előző napon történelmi csúcsra dráguló Apple-részvények is olcsóbbak lettek (1,6 százalékkal), és szerdán már lefelé mozdultak a japán és a dél-koreai tőzsdék vezető indexei is. A hangulatrontó hírek közül kiemelkedik a japán külkereskedelmi mérlegadat: júliusban a deficit a vártnál közel kétszer nagyobb, 517 milliárd jen lett, miután az export több mint 8 százalékkal csökkent 2011 júliusához viszonyítva.

Komoly európai makroadat szerdán nem várható, a kereskedők leginkább Jean-Claude Juncker athéni látogatására figyelnek. Az Eurogroup vezetője a Görögországnak nyújtott hitelkeret kétéves meghosszabbításának feltételeiről tárgyal.

Az Egyesült Államokban a Fed legutóbbi, augusztus 1-jén zárult kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve mozgathatja meg a piacokat. A piacon az egy hónappal ezelőttihez képest immár jóval kevesebben számítanak arra, hogy az USA jegybankjának szerepét is betöltő Fed, amely 2008 óta tartja az alapkamatot a 0-0,25 százalékos sávban, elindítja az új - immár harmadik - nagyszabású kötvényvásárlási programot.

Az euró a keddi kereskedés egyik győztese volt: az euró/dollár árfolyam a reggeli, 1,2350 körüli szintekről 1,2450 fölé emelkedett, szerda reggel 8 órakor a közös európai pénz egysége 1,2455 dollárt ért a bankközi devizapiacon. Ez a szint még közel van a keddi, 1,2488-as napi csúcstól, aminél magasabban az árfolyamot utoljára július 5-én láttuk. (Közben, július 24-én volt egy kétéves mélypont is, 1,2040 mélységben.)

A forint is erős kedden van túl: az euró árfolyama kora délután 275 közelébe ereszkedett, és akadt kötés egyéves mélyponton, 274,5 környékén is. Ez a szint nem bizonyult tartósnak, ami azt jelzi, hogy a 275-ös szint áttörése egyelőre nem valószínű. Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy a szerény forgalom miatt a hosszabb távú előrejelzések meglehetősen bizonytalanok.

A szerdai kereskedés elején az euró kissé drágult: a kedd esti 276,15-ről az árfolyam reggel 8 órára 276,7-ig emelkedett. A dollár árfolyama is fölfelé mozdult: a kedd esti 221,4 után szerda reggel már 222 fölött járt.