Maradt az eurókamat, az elnök bejelentésére várnak a piacok

Vágólapra másolva!
Változatlanul hagyta az eurózóna 0,75 százalékos alapkamatát az Európai Központi Bank. A piacok Mario Draghi elnök sajtótájékoztatójára várnak, amelyen ismertetheti az EKB eurózóna adósságválságának enyhítését célzó programját.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozó testülete csütörtökön nem változtatott a 0,75 százalékos kamatszinten. A lépés megfelel a piaci várakozásoknak.

A kamatdöntésnél jóval nagyobb horderejű bejelentés várható az EKB elnökétől, Mario Draghi a várakozások szerint délutáni sajtótájékoztatóján ismerteti az eurózóna adósságválságának megoldását célzó programját. Az eddig kiszivárgott információk alapján korlátlan kötvényvásárlással járó eurómentő programot hirdethet az Európai Központi Bank (EKB), de ennek az ára az, hogy annyi pénzt vonnának el más területekről, amennyit erre a programra fordítanának. Ezzel oldanák meg, hogy ne kelljen tartani az inflációtól. A program lényege az lenne, hogy a központi bank állampapírokat vásárol a bajba jutott országokban, abban az esetben, ha az állampapírhozamuk elér egy kritikus szintet. A jegybank rövid távú, legfeljebb hároméves papírokba fektetne.