Az IMF kérésére módosítható a büdzsé

Vágólapra másolva!
Rogán Antal a sárvári frakcióülés pénteki napja után azt mondta: tartható a költségvetés, de az IMF/EU-tárgyalások úgy kívánják, módosítanak rajta. A Fidesz frakcióvezetője szerint az új választás csak úgy bonyolítható le, ha a választási eljárás önkéntes feliratkozással társul. A politikus arról is beszélt, hogy a devizahitelesek továbbra is számíthatnak a kormányra, a Nemzeti Eszközkezelő eddigi tevékenységével viszont nem elégedettek.
Vágólapra másolva!

Akár jelenlegi formájában is tartható a költségvetés, de természetesen az Európai Unió és az IMF észrevételeit is figyelembe fogjuk venni, ezért a büdzsé módosítása is lehetséges - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken Sárváron, a kormánypártok közös frakcióülése utáni sajtótájékoztatón.

Hozzátette: továbbra is a legfontosabb célok közé tartozik a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtása, amely mellett kiállt a frakció, és elvárja annak következetes végrehajtását a kormánytól. Az IMF/EU- tárgyalásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: a frakció azt szeretné, hogy szülessen megállapodás, de nem akármilyen áron.

Éppen ezért azt javasolták a kormánynak, hogy vegye figyelembe az unió és a valutaalap által is kitűzött célokat, de tegyen saját tárgyalási javaslatot, amely alkalmas lehet a nemzetközi szervezetek által kitűzöttek megvalósítására és a munkahelyvédelmi akcióterv maradéktalan megvalósítására is - mondta.

Szavai szerint ezek az IMF elvárásai nem okoztak nagy meglepetést, ugyanis mint frakcióvezető, ő maga is többször tárgyalt a valutaalap delegációjával, a sajtóban ismertté vált javaslatoknak pedig szinte mindegyike elhangzott valamilyen formában.

A sajtótájékozatón szóba került az előzetes választási regisztráció is. A politikus erről azt mondta: az állampolgársági szabályok és a választások lebonyolítása körülményeinek megváltozásával indokolta az önkéntes választási feliratkozás bevezetését. Rogán szerint az új választás csak úgy bonyolítható le, ha a választási eljárás önkéntes feliratkozással társul. Erre azért van szükség, mert Magyarországon az állampolgársági szabályok megváltozásával egyidejűleg megváltoztak a választások lebonyolításának körülményei is - mondta.

Mindenki, aki igennel szavazott 2010-ben az Országgyűlésben a külhoni magyarok állampolgárságára, nagyon jól tudta, hogy ez együtt jár a feliratkozás bevezetésével - tette hozzá.

A devizahitelesek továbbra is számíthatnak a Fidesz-KDNP frakciószövetségre - hangoztatta Rogán. Szerinte az elmúlt két évben több mint 250 ezer magyar család tudott élni a végtörlesztés és az árfolyamrögzítés lehetőségével, ezt pedig egyértelműen sikernek értékeli a frakció. A Nemzeti Eszközkezelő eddigi tevékenységével, munkájának gyorsaságával viszont elégedetlenek, azt fel kell gyorsítani - tette hozzá.

A közigazgatás és a közoktatás átszervezéséről azt mondta, szeretnék, ha a járási rendszer úgy állna fel, hogy kisebb bürokrácia lássa el a jövőben, az ügyintézés jelentős részét pedig egyablakos rendszerben végezhessék.

A sárvári kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülésről szóló cikkeinket itt olvashatja.