200 milliárdnyi uniós pénz került veszélybe

Vágólapra másolva!
Első fokon úgy döntött az Európai Bíróság, hogy Magyarország nem számolhatta volna el az áfát egy útépítési és egy vasútépítési felújításnál. Ha a döntés jogerőre emelkedik, akkor a pályázatot gyorsan ki kell írni újra, hogy a pénz ne vesszen el. A kormány szerint pénzt nem kell visszafizetni.
Vágólapra másolva!

Új projekteket kell indítani, ha nem akar Magyarország elbukni 200 milliárd forintnyi uniós forrást. Az Európai Bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy Magyarország nem számolhatja el költségként az áfát - írta a Világgazdaság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, hogy az eljárás folyamán nem számoltak el uniós forrást, ezért nem fenyeget az a veszély, hogy pénzt kellene visszafizetni.

Magyarország 2008 decemberében pályázott az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszának építésére, és a Budapest Kelenföld - Székesfehérvár - Boba vasútvonal átépítésére. Mivel a pályázó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) igényelhet vissza áfát, ezért azt a pályázatnál költségként számolták el.

Az Európai Bizottság azonban visszavonta azt a pénzt, amelyet az áfára fordított volna a NIF. Magyarország ezért perre ment a bizottsággal 2010-ben, ennek eredménye született meg csütörtökön.

A határozat még nem jogerős, de azt jelzi, hogy veszélybe került 200 milliárd forint uniós forrás. A pályázatokat kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek sürgősen ki kell írnia az új pályázatokat erre a pénzre, mert 2013 végéig le kell kötni a forrásokat, és 2015 végéig fel is kell használni őket.