Adókötelesek a neten rendelt termékek

Vágólapra másolva!
Az Európai Unión kívüli országból interneten megrendelt áruk 22 euróig - közel 6200 forinitig - vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik. Hamisítványokat még postai úton sem lehet behozni az országba.
Vágólapra másolva!

Az online kereskedelem terjedése miatt ma már sokan rendelnek külföldről különféle árucikkeket, és az év végi ünnepek előtt ez a tendencia jelentősen felerősödik. Az ilyen termékek behozatalának szabályai vannak azonban kevésbé ismertek. Ha az áruk az Európai Unión kívülről, például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából érkeznek, azokat kötelező vámkezeltetni - figyelmeztetett vasárnapi kiadott közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A megrendelt áruk beszállítása jellemzően postai, gyorspostai szolgáltató igénybevételével történik, így a vámkezelést a szolgáltató elvégzi a címzett nevében. Adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha az interneten megrendelt áruk értéke meghaladja a 22 eurót, körülbelül 6200 forint. Amennyiben a bejelentett áru értékével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés benyújtása is megkövetelhető.

A NAV közleményéből kiderül az is, ha egyes áruk behozatala korlátozás alá esik, hamis termékek például postai úton sem hozhatók be az országba, és nem vámkezelhetőek a kábítószerek. A gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények vámkezeléséhez a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges, a nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek pedig csak külön engedéllyel hozhatók be.