Matolcsy: Magyarországon mindenki szegény


A képviselők Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter felszólalását hallgatják a Kit terhel a felelősség - az államadósságról és annak okairól című politikaivita-kezdeményezésen az Országgyűlés plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
Addig nem nyugszik a kormány, amíg meg nem nyeri az adósság elleni szabadságharcát, mert így megalázottak, foglyok vagyunk. A szocialisták direkt varrták az Orbán-kormány nyakába az IMF-hitelt. Vitanap a parlamentban az államadósságról.
Vágólapra másolva!

Annak az államnak, amelynek akkora adóssága van, mint Magyarországnak, minden polgára szegény. Aki pedig adós, az nem lehet szabad ember, az kiszolgáltatott, megalázott, fogoly, foglya az adósságnak, a bankároknak, "úgy kell élnie, ahogy a hitelezői diktálják" - mondta kedden Matolcsy György gazdasági miniszter a parlamentben.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A tárcavezető a Fidesz kezdeményezésére az államadósságról és annak okairól tartott politikai vitanapon beszélt. Kijelentette, hogy Magyarország minden baja, "ami nem magántermészetű", elsősorban az eladósodottságból fakad, és a kormány addig nem nyugszik, amíg meg nem nyeri az adósság elleni szabadságharcát.

Matolcsy szerint a rendszerváltáskor létrejött egy megállapodás, miszerint többet nem fordulhat elő jóléti célú eladósodás, ezt az egyezséget 2002 után a baloldali kormányok felrúgták, és "szavazatokat vásároltak, népszerűséget vásároltak, lelkeket vásároltak". A miniszter azonban ezután ellentmondottt önmagának: úgy emlékezett, a kölcsönt nemcsak hogy munkahelyteremtésre, de béremelésre sem fordították 2002 és 2010 között, a pénz ugyanis "a bankok, a pénzügyi befektetők, a pénzpiaci spekulánsok zsebébe került".

Matolcsy György felidézte, hogy a második Orbán-kormány visszarántotta az országot a csőd széléről, megkezdve az államadósság csökkentését, és ma már végre "nem nyújtózunk a takarón túl, ahol már a fagy és a hideg van". Hozzátette, jelenlegi kormány nem hajlandó csökkenteni a nyugdíjakat, a béreket, a családtámogatásokat, ezért viszont "szálka vagyunk" a bankok, a nemzetközi pénzpiac, a pénzügyi spekulánsok és az őket képviselő bürokraták, politikusok szemében, "ezért támadnak bennünket".

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Rogán: Direkt varrták a jelenlegi kormány nyakába az IMF-hitelt

A 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok miniszterelnökei, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, valamint e korszak pénzügyminiszterei osztoznak az ország eladósodásáért viselt felelősségben - mondta felszólalásában Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán szerinte a 2008-as IMF-hitelt a szocialisták tudatosan időzítettek úgy, hogy azt a jelenlegi kormánynak kelljen visszafizetnie 2014 márciusáig.

Szekeres: A 27 százalékpont valójában csak 4

Szekeres Imre, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, 5 százalékpontnyi államadósság-növekedésért felelősek a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok. Szerinte nem igaz Matolcsy György állítása, miszerint 53-ról 80 százalékra nőtt az államadósság 2002 és 2010 között. "Nincs ilyen 27 százalékos különbség, mert 4 százalékot "önök nem könyveltek el, mi viszont 4 százalékot ott hagytunk a jegybankban" - jelentette ki az MSZP vezérszónoka a kormánypárti képviselőkhöz fordulva. A fennmaradó 19 százalékból 4 százalék az első Orbán-kormány "elhibázott lakástámogatási rendszerének" a következménye, 10 százalék pedig a 2008-as gazdasági válság hatása.

Ennek alapján azt mondta, 5 százalékponttal nőtt az államadósság a "szocialista kormányok önálló és szabad döntései következtében" - ezt fordították fejlesztési programokra, a közszférában a béremelésére, amit ma is helyesnek tart. Szekeres Imre hangsúlyozta: most minden mutatót tekintve rosszabbul áll Magyarország, mint 2010-ben, és ezzel a jelenlegi kormánynak kell szembenéznie.

Az ellenzéki képviselő azt is megemlítette, hogy 2002-ben, amikor az első Orbán-kabinet átadta a kormányzást, 739 milliárd forint volt a kamatszolgálat, ami a GDP 4,3 százalékét tette ki, míg 2010-ben az 1067 milliárd forint adósságszolgálat a GDP 3,8 százalékát jelentette. Úgy vélte, a növekedés és az államadósság tekintetében a negatív trendváltás nem a szocialistákhoz, hanem a Fideszhez köthető, mert 2000-ben olyan gazdaságpolitikára tért át, amelynek következményeként az adósság csökkenő trendje megfordult.

Gyurcsány: Mindenki hibás

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint az államadósság növekedésével összefüggésben az első Orbán-kabinetnek, a Medgyessy-kormánynak és az első Gyurcsány-kormánynak kell önvizsgálatot tartania, amiért 1900 milliárd forinttal többet költöttek, a költségvetés alappályájához képest.

A Demokratikus Koalíció elnöke hozzátette, hogy a mostani kormány ugyan valóban 3-4 százalékkal csökkentette az államadósságot, de eközben 10 százalékpontnyi megtakarítást élt fel - ezzek vélhetően a a magánnyugdíjvagyon államosítására gondolt -, ezért Magyarország adóssága ma összességében 6-7 százalékkal nagyobb, mint amikor a Fidesz átvette a kormányzást.

Vágó: Azzal foglalkozzunk, mi a megoldás

Az LMP vezérszónokai szerint abban kell konszenzusra jutni, hogyan alakítható ki egy olyan kiszámítható gazdaságpolitika, amely olcsóbbá teszi az adósságszolgálatot. "Nem azt kérdezzük, hogy ki a hibás, hanem arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan alakult ki ez a helyzet, és miként tudnánk ebből kilábalni" - mondta Vágó Gábor.

Frakciótársa, Szél Bernadett szerint ha a kormány elkötelezett lenne az államadósság elleni harcban, akkor nem a felső középosztályt támogatná, nem presztízsberuházásokra vagy kormányzati kommunikációra költené az ország pénzét, hanem adósságcsökkentésre.

Vona: Újra kell tárgyalni

A Jobbik szerint fenntarthatatlan a magyar adósságpálya, ezért az ellenzéki párt tárgyalásos úton újrarendezné az államadósságot - mondta Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető. Szerinte már az első Orbán-kormány idején látni lehetett, hogy az adósságtömeg kinövése nem reális elképzelés, és ezt mutatja az elmúlt két év is. Kijelentette, pártja szerint az államadósság-kezelés kérdésében ugyanaz a politika jellemzi a Fideszt és az MSZP-t, ez pedig nem más, mint hogy a társadalom megszorításának árán is "hordani a magyar emberek pénzét az adósságszolgálat lyukas hordójába. (...) Az egyik vödörrel hordja a vizet, a másik pedig slaggal önti bele".

A Jobbik adósságkönnyítést sürget, amelyen belül szóba jöhet futamidő-hosszabbítás, fizetési moratórium, kamat-, illetve tőketartozás-csökkentés - magyarázta Vona Gábor. "Tárgyalni kell, semmilyen egyoldalú, váratlan lépést nem szabad megkockáztatni. (...) Nekünk kell kérni, nekünk kell tenni valamit, nem fognak helyettünk lépni" - zárta szavait az adósságkönnyítésről Vona Gábor.

Michl: A bolsevikok a máséból tesznek jót

A KDNP vezérszónoka, Michl József arról beszélt: "a bolsevizmus gondolkodásmódja, hogy a máséból tedd, amit akarsz, és tettesd, hogy te tetted a jót". A képviselő tűrhetetlennek nevezte, hogy a terhek nagy részét a kisemberek, majd az önkormányzatok viselték. Ez utóbbi szektorból a feladataik növelése mellett 800 milliárd forintot vontak ki - sorolta kifogásait a politikus.