Hatvanmilliárdot bíztunk az államra októberben

Vágólapra másolva!
Kitart  az államkötvények népszerűsége a lakosság körében. Viszik a kamatozó kincstárjegyeket és a prémium államkötvényeket is.
Vágólapra másolva!

Októberben 60,6 milliárd forintnyit értékesítettek a kifejezetten a lakosságnak szánt állampapírokból az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) adatai szerint. Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az év eleje óta közel 396 milliárd forinttal, 868,4 milliárd forintra nőtt a kifejezetten a lakosságnak szánt állampapírok állománya. (Nehezen érthető, miért éri meg az államnak a prémium államkötvények magas kamata. Erről szóló cikkünket itt olvashatja el.)

A kamatozó kincstárjegyek állománya 38,1 milliárd forinttal, az inflációkövető prémium államkötvényeké 15,9 milliárd forinttal nőtt, az egy- és kétéves kincstári takarékjegyekből 5 milliárd, míg a féléves kincstárjegyből közel 1,6 milliárdnyi kelt el októberben.

Az első tízhavi csaknem 396 milliárd forintnyi növekményből a kamatozó kincstárjegyekre 277,6 milliárd, az egy- és kétéves kincstári takarékjegyekre együttesen 47,2 milliárd forint jut. Az inflációkövető prémium magyar államkötvény ebből további 61,1 milliárdot tett ki. Az új féléves kincstárjegyből összesen 10,1 milliárd forintnyit értékesítettek a termék piaci bevezetése óta eltelt öt hónapban.