Vágólapra másolva!
Orbán Viktor egyértelmű sikernek tartja az Európai Bizottság szerdai jelentését Magyarország gazdaságáról. Értelmezése szerint már "van papírunk is arról, hogy a magyar gazdaság jó úton jár".
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság szerdai országjelentése azt mutatja, hogy sikeres a magyar gazdaság megújításának több innovatív, nem ortodox eszközt is tartalmazó modellje.

A kormányfő értékelésében közölte: a brüsszeli országjelentést a magyar kabinet fontos pillanatnak és komoly sikernek tartja. Már "van papírunk is arról, hogy a magyar gazdaság jó úton jár" - fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő szerint Magyarország az Európai Unió sikeres országai közé tartozik pénzügyi szempontból.

Közölte: 2013-ban összesen öt olyan EU-tagállam lesz, amely képes csökkenteni az államadósságát, és az egyik ezek közül Magyarország. Véleménye szerint az Európai Unió és tagállamai is elismerik, méltányolják Magyarországnak és a magyar embereknek az elmúlt két és fél évben tett komoly erőfeszítéseit.

Az Európai Bizottság azonban korántsem olyan derűlátó, ahogy az Orbán szavaiból tűnhet. Bár a testület szerint az októberben bejelentett megszorítások elegendőek lesznek ahhoz, hogy a kormány tartani tudja idei hiánycélját, a távolabbi jövőt már nem látja ennyire biztatónak. Ha a mostani politikáját folytatja a kormány, akkor már jövőre megugorhat, két év múlva pedig elszállhat a hiány.

Az Európai Bizottság által készített gazdasági elemzés szerint idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány Magyarországon. A brüsszeli testület szerdán közzétett őszi prognózisa alapján 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik a deficit. A GDP 2012-ben 1,2 százalékkal esik vissza, viszont 2013-ban 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal bővül.

Az Európai Bizottság szerdai országjelentése szerint a kabinet által októberben bejelentett két megszorító csomag elegendő ahhoz, hogy a kormány tartani tudja idei hiánytervét. A bizottság jelentése mégsem nyugtathatta meg Orbánt, mivel azt is előrevetíti, hogy jövőre ezt a gazdaságpolitikát követve újra elszállhat a hiány, ami újabb megszorításokra kényszerítheti rá a kormányt.

A bizottság jelentése szerint jövőre 2,9 százalékos hiányt vár az idei 2,5 százalék után. Míg az idei szám a kormány célját nem lépi túl, addig a jövő évi már meghaladja (2,7 százalék a hiánycél idén és jövőre egyaránt). Ez pedig azt is jelenti, hogy a bizottság azt üzeni, további intézkedések kellenek, amelyeknek mértéke durván 60 milliárd forint.

Ezen felül 2014-re 3 százalék fölé, 3,5 százalékra kúszó deficitet lát a bizottság, ami azt jelenti, hogy nem elég a 2,7 százalékos hiányt hozni jövőre akármilyen intézkedésekkel, annak a csomagnak a szerkezete is legalább ennyire fontos. A kormány legutóbbi két csomagja ugyanis javarészt adóemeléseket, új adókat tartalmaz, ez pedig visszaveti a gazdaság fejlődését, ami szintén a hiány növekedéséhez vezet.

Ráadásul nem csak azt kell figyelni, hogy a hiány 2,7 százalék lesz-e, vagy azt meghaladja. Az uniós költségvetési szabályok ugyanis előírják azt is, hogy a hiánynak csökkennie, a strukturális egyenlegnek pedig évről évre javulnia kell. 2014-ben viszont 1 százalékkal romlik a strukturális egyenleg a bizottság szerint, ebből pedig az következik, hogy hatalmas, a GDP 1,5 százalékának megfelelő kiigazítást tart szükségesnek a bizottság, ami 450-480 milliárd forintnak felel meg - mindezt 2014-ben, a választások évében.