Minden oké a német gazdaságban!

Vágólapra másolva!
A vártnál lényegesen jobban alakult a német ZEW gazdasági hangulatindex. A kedvező makroadat az eurónak is lökést adott, bár a hirtelen jött kis erősödés gyorsan el is tűnt az árfolyamból.
Vágólapra másolva!

Sokkal jobb képet fest a német gazdasági szereplők hangulatáról, kilátásairól a német ZEW gazdasági hangulatindex, mint az elemzői prognózisok muatták. Az elemzők által várt 35 pont helyett 48,2 pontra erősödött a mutató, ami meredek javulást jelent. A mutató utoljára 2010 első felében járt ilyen magasságokban. A gazdasági kilátásokat erősítheti, hogy a Bundesbank éppen tegnap tett közzé viszonylag optimista prognózisokat, amelyek szerint a német gazdasági növekedés az első negyedévben érheti el a mélypontot, és onnan visszafogott fellendülésre lehet számítani.

A ZEW intézet felmérésének kedvező eredménye összhangban van más makromutatókkal, amelyek alapján Németország az elmúlt negyedévek lassulása után elindulhat a kilábalás útján. A szintén a gazdasági kilátásokat mérő beszerzési menedzserindexek legutóbbi olvasatai alapján januárban javultak a gazdasági kilátások mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatóiparban, és nemcsak utóbbi, hanem az előbbi nagy alszektorban is a növekedés, illetve zsugorodás határát jelző 50-es szintre kúszott fel a mutató.

A kedvező hírre az euró-dollár árfolyam is megugrott, bár az euró hirtelen erősödését gyorsan letörölte a piac, hamar visszatért a kiindulópontra az árfolyam. Ahogy tegnapi elemzésünkben is rámutattunk, az euró-dollár árfolyam rövid-középtávú sorsa akár az előttünk álló napokban is eldőlhet, hiszen technikai szemszögből kulcsfontosságú szinteken billeg az árfolyam. Ha letörné a jelenlegi támaszokat, az akár masszívabb erősödést is hozhat a dollár számára, ha viszont kitartanak ezek a szintek, akkor az előttünk álló hetekben tovább euróerősödést láthatunk. Mindkét forgatókönyv mellé fel lehet sorakoztatni fundamentális, illetve piaci hangulati érveket, így a kérdés továbbra is nyitott.

EURUSD (1 perces)