Szájkosarat kapnak a horvátok - Örülhet a MOL?

Vágólapra másolva!
A horvát állam az EU csatlakozás közeledtével módosíthatja az INA privatizációjához kapcsolódó törvényt a zágrábi Energetika-net.com információi szerint. A módosítás értelmében az állam elveszítené az olyan speciális jogosítványokat, mint az egyes stratégiai döntésekhez kapcsolódó vétójog. 
Vágólapra másolva!

A zágrábi Energetika információi szerint a júliusi Európai Uniós csatlakozás közeledtével a horvát állam módosíthatja az INA privatizációjához kapcsolódó törvényt. A módosítás szerint megszűnhet az egyes stratégiai döntésekhez kapcsolódó állami vétójog.

Ezen kívül az Uniós csatlakozás kapcsán a horvát állami részesedésnek egy 2003-as szerződés értelmében a jelenlegi 44,8 százalékról 25 százalékra kell csökkennie. A Mollal kötött jelenlegi részvényesi megállapodás szerint egyébként a horvát államnak mindaddig vétójoga marad egyes stratégiai kérdésekben, és elővásárlási joga a Mol INA-részvényeire, amíg 25 százalékos tulajdona van a cégben.

Az ügy azért is érdekes, mert október végén egy horvát lap információi alapján felmerült egy olyan szcenárió, mely szerint a MOL tovább növelné INA részesedését amennyiben a horvát állam értékesítené jelenlegi tulajdonhányadának egy részét. A tervek szerint a horvát kormány 25 százalék plusz egy részvényből álló irányítási csomagot tartana meg. Állítólag az INA egyik felügyelőbizottsági tagja név nélkül megerősítette a horvát lap értesüléseit.

Mi a helyzet a MOL-nál?

Korábban a magyar állam olyan úgynevezett "aranyrészvényeket" birtokolt, amelyek az államnak olyan többletjogokat biztosított, amellyel aktív gazdaságpolitikát lehetett folytatni. Az Európai Bíróság döntése alapján az ehhez hasonló elsőbbségi részvények azonban nem egyeztethetők össze a szabad tőkeáramlás eszméjével.

A magyar államnak jelenleg olyan "B" sorozatú MOL részvénye van, melynek igen szavazata szükséges a közgyűlésen azon alábbi határozati javaslat elfogadásához, amelyet az igazgatóság nem támogat.
• az igazgatóság tagjait megválasszák vagy visszahívják
• a felügyelő bizottság tagjait megválasszák vagy visszahívják
• a könyvvizsgálót megválasszák vagy visszahívják
• az adózott eredmény felhasználására vonatkozó döntésnél