Tojtak a gazdák az egylistás választásra

Vágólapra másolva!
A szavazásra jogosult mezőgazdasági szereplők, gazdák 93 százaléka nem vett részt a kötelezővé tett agrárkamara választásán. Egyetlen zárt listára lehetett szavazni, amelyet a Fideszhez kötődő Magosz állított össze.
Vágólapra másolva!

A választásra jogosult 198 ezer kamarai tag alig 7 százaléka ment el az agrárkamarai választásra, ráadásul sokan érvénytelen voksot adtak le - közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Az összes potenciális kamarai tagnak, vagyis az összes gazdának és mezőgazdasági szereplőnek pedig csak a 3 százaléka szavazott.

A MOSZ korábban is támadta az agrárkamarai választásokat, mert azokon csak az a Magosz állított listát, amelynek képviselői a Fidesz-frakcióban ülnek, vagyis a szervezet a kormányhoz kötődik. A választáson csak egy listára lehetett szavazni, amely ráadásul zárt volt, vagyis a választók sem változtathattak rajta.

A MOSZ szerint 1230 kamarai küldöttet választottak, de egy küldöttre alig több mint 11 érvényes szavazat jutott. Volt olyan megye, ahol az 5 százalékot sem érte el a részvételi arány. Az agrárkamarai tagságot tavaly tették kötelezővé.