Balkáni hadjárat az áramszolgáltatók ellen

Vágólapra másolva!
Súlyos összetűzésbe keveredett a bolgár kormánnyal a cseh áramszolgáltató óriás CEZ, miután egy minisztériumi vizsgálat szabálytalanságokat tárt fel közbeszerzési ügyekkel kapcsolatban, ami miatt a miniszterelnök azonnal visszavonná a CEZ engedélyét az országban. A társaság szerint az uniós jog alapján erre csak független energiahatóságnak lenne joga. Négyéves mélypont közelében az árfolyam.
Vágólapra másolva!

4 éves mélypont közelébe esett a cseh energetikai óriás, a CEZ árfolyama, miután ma Boyko Borisszov, bolgár miniszterelnök kijelentette, azonnali hatállyal visszavonják a társaság energiaszolgáltatási engedélyét az országban, miután egy minisztériumi vizsgálat állítólag visszásságokra derített fényt.

A CEZ éles hangú közleményben tagadta a vádakat, és hangsúlyozta, hogy az uniós jogrend alapján kizárólag a független energiahatóság döntése alapján vonhatják vissza a szolgáltatási engedélyét. "A bolgár miniszterelnök és az ügyészség médianyilatkozatait a jogi normák vaskos megsértéseként értékeljük az EU tagországában, Bulgáriában" - idézi a közműóriást a Bloomberg. A CEZ állítása szerint egyelőre nem is kapott hivatalos tájékoztatást az engedély visszavonásáról.

A bolgár energia-, gazdasági és turisztikai minisztériumi vizsgálata szerint a CEZ elkerülte a közbeszerzési eljárásokhoz szükséges feltételek teljesítését, és emiatt a pénzügyi nyomozóhatóság is vizsgálatot indított - derült ki a minisztérium közleményéből. Hasonló nyomozásra kérte fel a hatóságot a minisztérium az osztrák EVN és a prágai Energo-Pro cégekkel kapcsolatban is.

A napokban sok ezer fős tömeg követelte Szófia utcáin az energiaköltségek csökkentését és magasabb béreket, ami fontos tényező lehet Bulgáriában a júliusban esedékes parlamenti választásokat megelőző kampányban. A miniszterelnök tegnap a megszorítás-ellenes tüntetésekre válaszként menesztette pénzügyminiszterét is.

A CEZ elmúlt hónapokban egyébként is gyenge teljesítményt nyújtó részvénye 2 százalékos eséssel négyéves mélypontok közelébe, 604 koronára esett a prágai tőzsdén. A CEZ árfolyama az elmúlt években szorosan együttmozgott az áramtőzsdei árakkal, amelyek az elmúlt hónapokban erőteljes mélyrepülést mutattak.

CEZ (Prága)