500 millió euróra büntették a Microsoftot

Vágólapra másolva!
561 millió euróra büntették meg a Microsoftot az európai versenyjogi egyezmény megsértéséért. A szoftveripari óriás azért kapta a bírságot, mert a Windows felhasználóknak nem tette lehetővé, hogy választhassanak alapértelmezésként beállított webes böngészőt és ne az Internet Explorer szerepeljen alapbeállításként. A vállalat Dániában is harcol a hatóságokkal, ahol 1 milliárd dollár nagyságú követelést fogalmazott meg az adóhivatal a társasággal szemben, adófizetési kötelezettségének elmulasztása miatt.
Vágólapra másolva!

Megbüntették a Microsoftot

561 millió eurós, azaz 731 millió dolláros bírságot kapott a Microsoft az európai versenyjogi egyezmény megsértéséért. A szoftvergyártó ugyanis a Windows felhasználóknak nem tette lehetővé, hogy saját maguk állítsák be milyen webes böngészőt szeretnének használni. Az Európai Unió által kiszabott bírság példanélküli büntetés egy olyan vállalat ellen, amely önként vállalta a csatlakozást az európai trösztellenes szabályokhoz. Ez jó példája annak, hogy Joaquín Almunia, az unió versenyjogi biztosa mennyire szigorúan akarja betartatni az ilyen megállapodásokat.

A Microsoft még tavaly elismerte, hogy a Brüsszellel 2009-ben kötött megállapodást nem tartotta be. Az egyezség része volt, hogy a cég vállalta, az Európában értékesített számítógépeinél lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy azok választhassanak böngészőt, és ne az Internet Explorer szerepeljen alapbeállításként. A társaság később elismerte, hogy nem minden Windows használónál jelent meg a választást lehetővé tevő ablak, Brüsszel szerint ez körülbelül 28 millió felhasználót érinthetett Európában.

A Microsoft az elmúlt évtizedben már közel 2,24 milliárd eurónyi büntetést fizetett az uniónak a legfrissebb 561 millió eurós tétellel együtt. Utóbbi összeg a szoftvergyártó 2012-es bevételeinek mintegy 1 százalékára rúg, ami jelentős összegnek tekinthető.

A Microsoft közleményben reagált a büntetésre. "A vállalat teljes felelősséget vállal és elnézést kér a felhasználóktól a technikai hiba okozta problémáért, és a cég már meg is tette a megfelelő lépéseket, hogy a hasonló hibákat elkerülhessék a jövőben a szoftverfejlesztések során."

Dániában is perlik a céget

A szoftveripari óriásnak nem ez az egyetlen futó bírósági ügye. A Microsoftnak a dán adóhatósággal is meg kell küzdenie, amely 1 milliárd dolláros elmaradt adófizetéssel kapcsolatos követelést próbál érvényesíteni a céggel szemben. Az ügy egy dán üzleti alkalmazásokat készítő cég, a Navision 2003-as 1,3 milliárd dollár értékű felvásárlásához kapcsolódik.

A Microsoft azt vitatja, hogy a dán keresetet csak több évvel a felvásárlás után nyújtották be, és addig az amerikai szoftvercég már újraírta a Navision szoftvereinek nagy részét, saját erőforrásból megnövelve a szellemi tulajdonjogok értékét is.

A Microsoft árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]