Vágólapra másolva!
Elfogyott tegnap a ciprusi megállapodás után szerzett lendület az amerikai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek kissé eltávolodva történelmi csúcsaiktól kisebb csökkenésben fejezték be a kereskedést. A hangulatromlásban az Eurócsoport elnökéken, Jeroen Dijsselbloemnek a nyilatkozata is szerepet játszhatott, aki a ciprusi megállapodást, követendő példának nevezte. Emiatt Ázsiában is többnyire gyengüléseket lehet látni, és nem segítheti a vételi kedv kialakulását az sem, hogy Dél-Koreában egy hajszálnyival visszavágták a negyedik negyedéves GDP-adatot.Európában már javulhat a hangulat, a határidős indexek alapján 0,2-0,3 százalékos emelkedésre lehet felkészülni nyitás után, amivel a piacok kissé korrigálhatják tegnapi eséseiket.
Vágólapra másolva!

Alacsonyabb volt a dél-koreai GDP-növekedés, mint hitték

Az amerikai tőzsdék gyengébb teljesítménye után Ázsiában is többnyire lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek. A befektetők többek között az Eurócsoport elnökének, Jeroen Dijsselbloem-nek a nyilatkozata miatt is aggódhatnak, aki szerint a ciprusi egyezség követendő példa lehet az egész eurózóna számára. Vagyis a túlméretezett bankszektor méretét minden tagországban csökkenteni kell, hogy a ciprusihoz hasonló válságokat el lehessen kerülni, és ne az adófizetők pénzéből kelljen a pénzintézeteket megmenteni.

A piaci 'minipánikot" az okozhatja, hogy Dijsselbloem szerint a ciprusihoz hasonló megoldások, tehát a 100 ezer eurónál nagyobb betétek befagyasztása, és bankmentéshez való felhasználásuk más eurózóna-tagországokban is elképzelhetőek.

A főbb mutatók közül szinte az összes a negatív tartományban mozog, egyedül a dél-koreai Kospi képes 0,3 százalékos bővülésre, annak ellenére, hogy egy hajszálnyival lefelé módosították Dél-Koreában a negyedik negyedéves GDP adatot. Eszerint negyedéves alapon csak 0,3 százalékos volt a gazdaság növekedése, az előző olvasat szerint még 0,4 százalék volt a bővülés üteme. 2009 óta ez volt leggyengébb GDP mutató, amit az ország publikált.

Forrás: [origo]

570 millió dolláros forrásbevonás a JpMorgannél

Bíztatóan indult a kereskedés nyitás után Amerikában, és úgy tűnt, a ciprusi megállapodás adta lendület feljebb tudja tornászni a főbb részvényindexeket. Azonban Európával együtt gyorsan elromlott a hangulat a tengerentúli börzéken, és a mutatók végül a negatív tartományban állapodtak meg.

Az eladók fölénybe kerülésében szerepet játszhatott az Eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem fentebbi nyilatkozata is. Az amerikai részvényindexek ezután lefelé indultak meg, és a Dow Jones 0,4 százalékos esésével a lélektani 14 500 pontos szint alatt zárt. Az S&P 500 is kissé eltávolodott mindenkori legmagasabb értékétől, és a Nasdaq-kal együt 0,3 százalékos mínuszt szedett össze.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül a negatív tartományban fejezték be a kereskedést, a leggyengébben az ipari és a nyersanyagkapcsolt vállalkozások papírjai teljesítettek. A technológiai szektort leginkább a Facebook 2,2 százalékos esése húzza lejjebb. A közösségi oldal papírjai idei mélypontjukra gyengültek, miután az Amerikai Tőzsdefelügyelet elfogadta a Nasdaq kompenzációs tervét, mely szerint 62 millió dollárt osztana szét a Facebook (Nasdaq) IPO-ja során felmerült problémák kárpótlására,

Forrás: [origo]

Nem volt jó napjuk a BlackBerry papírjainak sem, mivel 4,6 százalékot zuhantak, miután a Goldman Sachs a korábbi vételről semlegesre minősítette le a társaság részvényeit. Az elemzőház azzal érvelt, hogy a múlt héten bevezetett BlackBerry Z-10 készülékek nem okoztak nagyobb "őrületet" a piacon. A papírok közel 4 százalékot vesztettek értékükből, amivel az utóbbi két kereskedési napban összesen már 20 százalékos mínuszt hoztak össze.

2007 óta először adott bocsátott ki jelzálogkötvényeket a JP Morgan, de csak 571 millió dollárt tudtak eladni, miközben 616 millió dollárt terveztek. A Dow Jones által megkérdezett befektetők szerint ráadásul a vártnál magasabb hozam mellett tudták értékesíteni a papírokat.

A Dell részvények több mint 2 százalékot erősödtek, miután a befektetők kedvezően fogadták, hogy Carl Icahn is beszállt a vállalat felvásárláért folyó versenybe. Az utóbbi időben valóságos felvásárlási csata indult a cégért, mivel több tulajdonos ellenzi annak Michael Dell által tervezett kivásárlását, és egyben a tőzsdéről való kivezetését.

Ma már nem lesz hiány makroadatokból, délután többek között a februári tartós cikkek rendelésállományát, a januári S&P Cas-Chiller kompozit lakásárindexet, a februári új lakás érétkesítések alakulását, valamint a márciusi fogyasztói bizalmi indexet is közzéteszik.