Vágólapra másolva!
Nagy gyengülési hullám bontakozott ma ki a forint piacán, így a hazai fizetőeszköz fontosnak számító szintek közelében billeg. Amennyiben az árfolyam 297-298 forint/euró fölé kúszik, úgy technikai alapon egy kedvezőtlen, a hazai fizetőeszköz további gyengülésének irányába mutató jelet kaphatunk. Bár a nemzetközi befektetői hangulat negatív, a hazai fizetőeszköz gyengülését magyarspecifikus tényezők okozhatják. Ha rossz esetben még a nemzetközi hangulat is elromlana, úgy a forint piacán izzasztó napokkal állhatnánk szemben.  
Vágólapra másolva!

Majdnem szakadatlan gyengülést mutatott ma a forint árfolyama, mely a kezdeti 294,5-ös szintekről mostanra egészen a 297 forint/euró feletti tartományba kúszott. Bár a nemzetközi hangulat is inkább borongós, azért a forint egyhavi mélypontra való gyengülésében magyarspecifikus tényezők is szerepet játszhatnak.

Ilyenek lehetnek például Orbán Viktornak, illetve Varga Mihálynak azon szavai, melyek a devizahitelesek megmentésének szándékára vonatkoznak. A kormány célja látványosan az, hogy a devizahitelesek mindegyikét megsegítsék, bár ennek eszközeivel kapcsolatban egyelőre nagyok a kérdőjelek. Elemzői körökben azonban már a jegybanki devizatartalékoknak esetlegesen ilyen célokra való felhasználását rebesgetik, amire a piaci szereplők közül sokan potenciális veszélyforrásként tekintenek.

Kitörés?

A mai mozgásoknak azért is jut fontos szerep, mert a forint árfolyama annak köszönhetően a 297-es szintnél húzódó trendvonalhoz érkezett. Amennyiben a következő napokban ezt a szintet a forint megerősítve törné át, úgy pusztán technikai alapon megnőne az esélye annak, hogy a hazai fizetőeszköz árfolyama a gyengébb szintek felé veszi az irányt. Ennek jelenleg leginkább a befektetői hangulatban bekövetkező negatív fordulat tudna megágyazni, bár ahogy láthatjuk, a magyspecifikus tényezők is képesek lehetnek akár még tovább is gyengíteni a forinton.

Relatíve rosszul állunk

Nemcsak a mai kereskedés irányát határozhatják meg magyarspecifikus tényezők, hiszen a forint utóbbi negyedéves mozgását tekintve is éles elválás látszik a régiós devizáktól. Sokkal többet gyengültünk a lengyel zlotyhoz, vagy cseh koronához képest, amit elsősorban a jegybankelnökváltáshoz kapcsolódó feszültségek magyaráztak a piacon. Matolcsy György kinevezésével sokan megkérdőjelezik a jegybanki függetlenség intézményét, miközben az új elnök korábbi, szükséges monetáris politával kapcsolatos elképzelései is kérdőjeleket ébreszt a piaci szereplőkben.

A dollárhoz képest is lendületes a gyengülés

Miután az utóbbi napokban a dollár árfolyama erősödni kezdett az euróhoz képest, a hazai fizetőeszköz a zöldhasúval szemben is lendületes veszteségeket mutat. Az euró gyengélkedésében szerepe lehet például az olasz választások miatti kockázati faktorok ismételt erősödésének, vagy az amerikaihoz képest gyengébben festő makrogazdasági képnek.

Az EURUSD árfolyamának alakulása

Mindezek hatására a forint árfolyama a dollárhoz képest a 229-es szintekig gyengült, amire utoljára tavaly szeptemberben volt csak példa.