Gazdasági növekedésre számít idén a jegybank

Vágólapra másolva!
Délután 3 órakor közzétette inflációs jelentését is az MNB, melyből kiderül, hogy a jegybank 2013-ra 0,5 százalékos GDP-növekedést, és 2,6 százalékos inflációt vár.
Vágólapra másolva!

A jegybank inflációs jelentéséből kiderült, hogy a tavalyi 1,7 százalékos visszaesés után idén 0,5 százalékos GDP-növekedéssel számol az MNB, 2014-ben pedig 1,7 százalékos lehet a gazdaság bővülése. Az MNB szerint a GDP tavaly év végi csökkenéséhez külső és belső tényezők egyaránt hozzájárultak, miközben néhány ágazat egyedi okok miatt átmenetileg csökkenő termelése mélyítette a visszaesést.

A jelentésből kiderül, hogy az erősödő exportértékesítésekkel az idei évben ismét megindulhat a növekedés. A belföldi kereslet élénkülésére és kiegyensúlyozottabb növekedési szerkezetre 2014-től számítanak a szakértők.

Forrás: MNB

A kép forrása: MNB

Az infláció mértéke 2,6 százalékos lehet 2013-ban, míg 2014-ben 2,8 százalékos átlagos fogyasztói áremelkedésre számít az MNB, amivel az infláció a közép távú célként kitűzött 3 százalékos cél alatt maradhat. Idén ebben főként az év eleji rezsicsökkentéseknek és a keresleti környezet erős árleszorító hatásának van szerepe.

Ezen túl a Monetáris Tanács azt feltételezi, hogy az európai válságkezelő intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, így az európai konjunktúra rövid távon stabilizálódhat majd fokozatosan élénkülhet - írja a jegybank a közleményében.

Forrás: MNB

A kép forrása: MNB