Vágólapra másolva!
A tegnapi borongósabb hangulatnak ma nyoma sincs az európai tőzsdéken, ahol a részvényindexek tegnapi eséseiket kezdhették korrigálni. Ebben segítségükre van Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnökének szavai, aki tompított tegnapi negatív hangvételű, a ciprusi válságkezelést mintapéldának tekintő nyilatkozatának élén. A főbb európai mutatók óvatosan emelkedni tudnak, ennek következtében itthon is a vevők kerültek fölénybe, és a BUX valósággal kilőtt nyitás után. A hazai főbb papírok egyaránt drágulni tudnak, és a forint is erősödik az euróval szemben. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Ciprusi aggodalmak rontják a hangulatot Ázsiában
Vágólapra másolva!

Jókedvűen várhatja a BÉT a kamatdöntő ülést

Európával együtt korrigálni kezdte tegnapi gyengülését a magyar részvényindex, mely valósággal kilőtt nyitás után, és 1 százalékos erősödésével kiemelkedik régiós társai közül.

A hazai befektetők így jókedvűen várhatják Matolcsy György első jegybanki kamatdöntő ülését, ahol a várakozások szerint 25 bázispontos csökkentés mellett szavaz a monetáris tanács. Ezzel történelmi mélypontjára, 5 százalékra eshet a jegybanki alapkamat.

Forrás: [origo]

A BUX emelkedését a blue-chipek drágulása segíti, az Egis folytatja útját felfelé, és már 1,2 százalékkal értékelődött fel. Ebben még az a tegnapi hír játszhat szerepet, hogy a vállalat igen jelentős, éves nettó jövedelmének akár felére is rúgó bevételhez juthat annak ellenére, hogy az amerikai bíróság elutasította a cég koleszterincsökkentő gyógyszerének korábbi bevezetésére vonatkozó kérelmét az USA-ban. Ezen túl a Concorde 26 ezerre forintra emelte az Egis részvényekre számított célárfolyamát a korábbi 25 ezerről.

Az OTP iskorrigálni kezdte tegnapi veszteségeit, és 0,8 százalékos pluszt szedett össze. A bankpapírt az is segítheti, hogy két külföldi elemzőház is megemelte az OTP papírjaira megfogalmazott célárfolyamát, a Barclays 4680 forintos, a Mediobanca pedig 4700 forintos árfolyamot tart elképzelhetőnek egy éves időtávon. A bankpapírral kapcsolatos további hír, hogy a jelenlegi 33 százalékról 29,9 százalékra csökken az OTP súlya a BUX indexben.

A többi főbb papír közül a Magyar Telekom 0,7 százalékot, a MOL 0,6 százalékot, míg a Richter 0,3 százalékot tudott erősödni.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star nyitás után egyből kiütötte mínusz 15 százalékos limitárát. A cég tegnapi közgyűlése felhatalmazta az igazgatóságot az alaptőke zártkörű felemelésére, ami a társasággal szemben fennálló, a csődeljárás során bejelentett követelések társasági részesedés formájában történő kielégítését szolgálja. Ennek értelmében a vezetés legfeljebb 50 millió darabnyi részvénykibocsátására jogosult.

A forint kisebb erősödésnek indult reggel, és az euróval szembeni árfolyama délelőtt is a 306-os szint alatt mozog. A dollár/forint jegyzése 238-nál, a svájci franké 250,5-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Óriási beruházást hajt végre az Exxon Mobil

A tegnapi gyengülések után ma már javul a hangulat az európai tőzsdéken, amiben az is szerepet játszhat, hogy Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke tompított tegnapi nyilatkozatának élén. Dijsselbloem közölte, hogy a ciprusi megállapodás egyedi eset volt túlméretezett bankszektora miatt, és nem tekinthető kiindulópontnak a válságkezelés során.

Tegnap az okozott kisebb "minipánikot" a piacokon, hogy Dijsselbloem úgy nyilatkozott, a ciprusi egyezség követendő példa lehet az egész eurózóna számára. Vagyis a túlméretezett bankszektor méretét minden tagországban csökkenteni kell, hogy a ciprusihoz hasonló válságokat el lehessen kerülni, és ne az adófizetők pénzéből kelljen a pénzintézeteket megmenteni. Ezt a befektetők úgy értelmezhették, hogy a 100 ezer eurónál nagyobb betétek befagyasztása, és bankmentéshez való felhasználásuk más eurózóna-tagországokban is elképzelhetőek.

Egyébként a ciprusi bankok a tervezettel ellentétben csütörtökig továbbra is zárva maradnak, hogy még pár napig elkerüljék az ügyfelek rohamát, és a bankpánikot.

Az európai piacokon ma újra felfelé vették az irányt a főbb részvényindexek, melyek tegnapi eséseiket korrigálhatják.

Forrás: [origo]

A spanyol Telefonica 1 milliárd euró értékben adna el saját részvényeket, mely része a vállalat adósságállomány csökkentési tervének, amit a 2012-es 51,3 milliárd euróról év végére 47 milliárdra csökkentene a cég. A Goldman Sachs által kivitelezett tranzakció 90,1 millió részvényt érint majd, mely a társaság részesedésének közel 2 százalékát teszi ki.

A brit SABMiller sörgyártó papírjai 0,3 százalékos mínuszban forognak annak ellenére, hogy a vállalat továbbra is optimista a dél-amerikai piacaival kapcsolatban. A cég a régióban az árbevételének nagyjából 6,8 százalékos növekedését várja a következő 3-5 évben.

Az Exxon Mobil olajóriás részvényei 0,8 százalékot erősödtek a Xetrán, miután bejelentették, hogy a vállalat 1,65 milliárd dollárt ruház be idén az iraki West Qurna 1-es olajmező fejlesztésébe, 50 millió dollárral többet, mint 2012-ben.

Az eurózónából fontosabb makroadat ma nem várható, Amerikából viszont délután érkezni fognak különböző makrogazdasági mutatók, melyek megmozgathatják majd a piacokat. Többek között a februári tartós cikkek rendelésállományát, a januári S&P Case-Shiller kompozit lakásárindexet, a februári újlakás értékesítések alakulását, valamint a márciusi fogyasztói bizalmi indexet is közzéteszik.