Vágólapra másolva!
Alulteljesítő a hazai tőzsde, a BUX indexet elsősorban az OTP húzza vissza. A forint is rosszul reagált az S&P hitelminősítő tegnapi lépésére, az euróval szembeni árfolyam már benézett a 308-as szint fölé is.Nyugat-Európában ellenben enyhültek a mínuszok, és a vezető parkettek közül több is a pozitív tartományba váltott. Annak ellenére, hogy a német Ifo üzleti bizalmi index értéke a vártnál rosszabb lett.A határidős indexek alapján vegyesen nyithatnak az amerikai tőzsdék. A tengerentúlról nem érkezik ma fontosabb makroadat.
Vágólapra másolva!

Alulteljesítő a magyar parkett

Komoly lejtmenetbe váltott az OTP, délelőtt már 3 százalék feletti mínuszban is volt az árfolyama, onnan valamelyest vissza tudott kapaszkodni, de még most is 2,3 százalékkal esik. Úgy tűnik a befektetők menekülnek a legnagyobb magyar bank papírjaitól, miután tegnap a Standard&Poor's hitelminősítő a korábbi stabilról negatívra rontotta a magyar adósságbesorolás kilátását. A hitelminősítő szerint olyan politikai döntések miatt lépett, mint a jegybank élén történő változások és az alkotmány legutóbbi módosítása, melyek alááshatják Magyarország intézményi hatékonyságát.

Ennek hatására a BUX is komolyabb csökkenésben van, alulteljesítve a régiós veresnytársakat, azonban a közép-európai vezető indexek is lefelé mennek, legjobban még a cseh börze tartja magát 0,1 százalékos mínuszával.

Forrás: [origo]

De nem csak az OTP teljesít rosszul, a MagyarTelekomon kívül az összes blue-chip a negatív tartományban tartózkodik. A MOL 1,3, a Richter 0,9, az Egis pedig 0,8 százalékkal gyengül.

Forrás: [origo]

A forint sem talál magára a hitelminősítő lépése után, az euróval szembeni árfolyam már a 308-as szint fölé is benézett, holott az S&P bejelentése előtt még 305,5-nél járt a jegyzés. A dollár/forint keresztárfolyam 237,8-nál, míg a CHF/HUF 251,6-nál mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az sem tett jót a magyar piacnak, hogy a JP Morgan szakértői legfrissebb elemzésükben 0,7 százalékos csökkenésre módosították GDP előrejelzésüket Magyarországra vonatkozóan, míg korábban 0,5 százalékos zsugorodásra számítottak. A lépés annak tudható be, hogy az eurózónára vonatkozó gazdasági visszaesést is nagyobbnak látják.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Mérséklődött a csökkenés Európában

Enyhültek a kezdeti mínuszok Nyugat-Európában, sőt például az angol FTSE 100 és a milánói tőzsde már pluszba váltott. Mindez annak ellenére történt, hogy a német Ifo üzleti bizalmi index a várt 107,8 pont helyett csak 106,7 pont lett márciusban. A német DAX-ot sem hatotta meg a rossz makroadat, már minimális pluszban jár a frankfurti index is.

Forrás: [origo]

Úgy tűnik a befektetők már nem olyan borúlátóak a ciprusi helyzettel kapcsolatban, azt feltételezhetik, hogy valamilyen kompromisszumos megoldás születhet, hiszen egyébként hétfőn a rendezetlen államcsőddel és az eurózónából való kihullással fenyegető bankcsődök indulhatnak meg, ha az EKB elzárja a pénzcsapokat.

De persze az európai politikusok sem akarják a csőd felé lökni az országot, hiszen az az eurózóna stabilitását is megbontaná, ezért valószínűbb, hogy olyan megoldás születhet, ami minimum átmenetileg rendezi az ország helyzetét.

Az euró is nagyobb erősödésben van a dollárral szemben, az EUR/USD árfolyam a reggeli 1,29 alatti szintekről, egészen 1,296-ig menetelt.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: [origo]