Soros György mutat példát Indiának

Vágólapra másolva!
Másfél millió dollárnyi tőkét vontak ki az indiai befektetők az indiai arany ETF-ekből (tőzsdén kereskedett alap) az utóbbi hetekben. A befektetők Soros György lépésére reagáltak az eladásokkal, aki agresszívan elkezdte leépíteni aranypozícióit. Az ok, hogy számos befektető és elemzőház - közöttük a Goldman Sachs - az amerikai gazdaság javulását látva az arany árfolyamának esésére számít. Ennek ellenére nem valószínű, hogy a legnagyobb aranyimportőrnek számító Indiában megcsappan a kereslet a nemesfém iránt, mely csupán mint befektetési eszköz szorulhat visszább.
Vágólapra másolva!

Másfél millió dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők az indiai arany ETF-ekből az utóbbi hetekben az indiai befektetési alapkezelők szövetsége szerint. A kereskedők ezzel a világhírű befektetési guru, Soros György lépésére kívántak reagálni, aki 55 százalékkal csökkentetta a világ legnagyobb arany ETF-jében, az SPDR Gold Trustban lévő pozícióját - írja a Bloomberg.

Az indiai befektetők azért is kezdhettek menekülni a nemesfémtől, mert a Goldman Sachs is az arany árfolyamának esésére számít. A neves befektetési ház indoklása szerint az amerikai gazdaság javulásának hatására a befektetők egyre inkább eltávolodhatnak a biztonságos menedéknek tekintett nemesfémtől. Az utóbbi időben folyamatosan az USA gazdaságának helyreállásáról árulkodó makroadatok láttak napvilágot, többek között a munkaerőpiaci adatok is folyamatosan kellemes meglepetést okoztak. Emiatt egyes elemzők és vállalatvezetők is egyre optimistábbak az USA gazdaságával kapcsolatban, és a szakértők közül néhányan éves GDP prognózisaikat is felfelé módosították.

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindek összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.



Az amerikai gazdaság szekerének beindulása miatt a befektetők bizalma újra megerősödött a dollárral kapcsolatban, emiatt az amerikai fizetőeszköz mozgását a hat legfőbb devizával szemben leképező dollárindex bő féléves csúcsa körül található. A dollár és az arany árfolyama pedig a legtöbbször ellentétesen mozog. Tehát ha a dollár erősödik, az az arany esésével jár együtt, mivel a dollárban denominált nemesfémeket, nyersanyagokat a külföldi befektetők így drágábban tudják megvásárolni.

Mindezek ellenére a világ legnagyobb aranyimportőrének nevezhető Indiában nem várható, hogy a lakosság elfordulna a nemesfémtől, a Royal Bank of Scotland szerint az arany csupán mint befektetési eszköz szorulhat visszább. Az indiai ICICI Bank becslése szerint Ázsia második legnépesebb országában a háztartások összesen 1100 milliárd dollárnyi aranyat halmoztak fel, ami a nemesfém ottani különleges szerepéből adódik. Az indiai kultúrában a nemesfém a jólét, a gazdaság és egyben a tisztaság szimbóluma. Az iránta megnyilvánuló hatalmas kereslet pedig súlyos teherként nehezedik az indiai folyó fizetési mérlegre, melyen az ország vezetése az importvám emelésén keresztül próbál segíteni.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]