Megállíthatatlanul törnek előre az ételgyártók

Vágólapra másolva!
Kiváló formában vannak idén az élelmiszeripari vállalatok részvényei, nagy menetelések és történelmi csúcsok jellemzik az elmúlt heteket. Bár fontosabb ellenállások nem veszélyeztetik jelentősen a további hegymenetet, a divergencia jelei mutatkoznak az indikátorokban, ami mindenképpen óvatosságra intheti a befektetőket.
Vágólapra másolva!

GENERAL MILLS (NYSE): Visszateszteli a korábbi csúcsot

Új történelmi csúcson járt a General Mills 50 dollár felett, ahonnan a márciusban felállított csúcsig korrigált vissza az árfolyam. Felpattanás esetén egy sikeres kitörés visszateszttel állunk szembe, ami kedvező jelzésnek számít. Folytatódó emelkedés esetén pedig akár 53,2 dollárig is felpattanhat az árfolyam a 138,2-es Fibonacci alapján.

Kedvezőtlen jel, hogy a nagy sötét gyertyát követően eladási jelet adott az RSI és az MACD indikátor is. Ha letörne a fontos támasz, akkor 47, illetve 45,4 dollár közelében lelhet menedékre a papír. Igaz, az 50 napos mozgóátlagról sem szabad megfeledkezni.

A General Mills árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.



KELLOGG (NYSE): Új csúcson járt

Új csúcsra futott a Kellogg is 67 dollár környékén, innen viszont a korábbi, márciusban felállított csúcsig esett vissza. Sikeres felpattanás esetén akár a 72,2 dolláros szintet is megcélozhatja az árfolyam a 138,2-es Fibonacci alapján.

Ellenkező esetben, ha elesne a támasz, akkor az 50 napos mozgóátlag mellett az emelkedő trendvonalra érdemes figyelni 62,5-63 dollár közelében. További lejtmenet esetén az 58 dollárnál húzódó 61,8-as Fibonaccira számíthat a Kellogg, alatta pedig a 200 napos mozgóátlagra hárulhat fontos szerep.

A Kellogg árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.



JM SMUCKER(NYSE): Történelmi csúcson

Történelmi csúcsokat ér el a JM Smucker az utóbbi hetekben, miután még január elején meredek vágtába kezdett. Az emelkedő trendvonal egyelőre sértetlen, és bár az MACD indikátor összeszűkülni látszik, további menetelés esetén akár a 112,6 dollárnál lévő 138,2-es Fibonacci szintre is eljuthat.

Az RSI kilépett a túlvett zónából, ami nem tekinthető kedvező jelzésnek, az utóbbi két napban látott esést az emelkedő trend vonal foghatja meg. Amennyiben nem sikerülne neki, akkor a 61,8-as Fibonacci és az 50 napos mozgóátlag 97 dolláros dupla támasza lehet menedék az árfolyam számára.

A JM Smucker árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.