Megtörtént: menekítik a pénzüket a japánok

Vágólapra másolva!
Pénteken áttörte a lélektani 100-as határt is a japán jen a dollárral szemben, amire 2009 áprilisa óta nem volt példa, ez pedig a japán tőzsdét is öt éve nem látott csúcsokig repítette. A fontos szint megugrásával még tovább folytatódhat a jen gyengülése, aminek az is lökést adhat, hogy a legutóbbi adatok szerint már a japán befektetők is egyre több külföldi értékpapírt vesznek. Ezzel beteljesülhet a japán döntéshozók célja, hogy kimozdítsák az országot a deflációs környeztből és életet leheljenek az évek óta csak vergődő gazdaságba. Az mindenestre veszélyes lehet, ha a lakosság is elkezdi a jen gyengülését várni, és egyre többen viszik ki emiatt külföldre a pénzüket. Egy ilyen lavinaszerű folyamatot nehéz lenne megfékeznie a jegybanknak.
Vágólapra másolva!

Nincs megállás, tovább esik a jen

Tovább folytatódik a japán jen gyengülése, a pénteki kereskedés során már áttörte a lélektani határnak számító 100-as szintet is a dollárral szemben, amire 4 éve nem volt példa. Az elmúlt időszakban megjelenő kedvező amerikai gazdasági adatok a dollárt erősítették, azonban eddig a 100-as szint komoly akadálynak bizonyult.

Ezt a technikailag is fontos mágikus ellenállási szintet azonban pénteken sikerült áttörnie a jegyzésnek, amit már az is segíthetett, hogy a japánok egyre több külföldi értékpapírt vásároltak az utóbbi két hétben.

Az USD/YPN árfolyama

Forrás: [origo]

Eddig a hedge fundok gyengítették a japán devizát

A japán jegybank agresszív pénznyomtatása, úgy tűnik végleg meggyőzte a befektetőket, hogy a szigetország gazdasága kiléphet az évtizedes stagnálásból. Ennek hatására elsősorban a spekulánsok elkezdték gyengíteni a jent, és vásárolni a japán vállalatok részvényeit is, amelyek bődületes hegymenetet produkáltak mióta a központi bank megkezdte ultra laza monetáris politikáját. 2013-ban eddig a japán részvények 37 százalékkal emelkedtek, míg a Nikkei tőzsdeindex pénteki közel 3 százalékos menetelésével öt éve nem látott magasságokig jutott.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Elkezdték külföldre vinni a pénzt a japánok

A csütörtökön a pénzügyminisztérium által publikált adatok szerint azonban már nem csak a spekulánsok felelősek a jen gyengüléséért. A japán befektetők/lakossági szereplők az utóbbi két hétben 515 milliárd jennel (5,1 milliárd dollár) több külföldi kötvényt vásároltak, mint amit eladtak, és a külföldi részvényeket tekintve is hasonló volt a helyzet. Habár az adat csak rövid időszakra vonatkozik és mértéke sem számottevő, ha ez a tőkekiáramlás folytatódna, az további jengyengülést eredményezhetne az elemzők szerint. Valószínűleg ez az információ is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a japán fizetőeszköz áttörje dollárral szembeni fontos szintjét.

Amint a japán befektetők még komolyabban elkezdenek nézegetni külföldi lehetőségek iránt, és emellett az amerikai makroadatok is jobban alakulnak a vártnál az akár 103-105-ig is elrepítheti a dollár/jen keresztárfolyamot a nyár folyamán. Míg Jim O'Neill visszavonulása előtti utolsó kitekintésében azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a következő másfél évben egészen a 120-as szintig gyengülhet a jen.

Dan Loeb hedge fund guru szerint is nagy befektetési lehetőségek rejlenek Japánban, ami szintén gyengébb árfolyamot indukálhat. A 13 milliárd dolláros vagyont kezelő cég vezére szerint a japán gazdaság kitörés előtt áll hosszú ideje tartó vergődéséből. Ugyanis nem csak a devizafegyvert vetik be a döntéshozók, hogy újra növekedési pályára állítsák az országot, hanem fontos strukturális reformok is várhatók a jövőben, amit akár még a nyári választások előtt bejelenthetnek.

Forrás: [origo]

Az viszont nagyon veszélyes folyamat lehet, ha a lakosság elkezdi kivinni külföldre a pénzét. A fukusimai baleset után ugyanis megtanulhattuk, hogy ezek a pénzmozgások hatalmas mozgásokat képesek előidézni a japán jen piacán. A fizetőeszközre nehezedő eladói nyomás hatására egyre többen kezdhetik külföldre vinni pénzüket, így egy ördögi kört kialakítva, nagy mélységekbe taszíthatják a jent. Jegybank legyen majd a talpán, amelyik egy ilyen lavinát képes lesz megállítani.