Japánoké lehet a harmadik legnagyobb amerikai telekomcég

Vágólapra másolva!
A japán SoftBank lehet a befutó a Sprint Nextelért folytatott felvásárlási harcban. Ugyanis a másik versenyző fél a Dish Network bejelentette, hogy nem nyújt be újabb ajánlatot a Sprintre a jövő keddi határidőig. A SoftBank 21,3 milliárd dollárt ajánlott a Sprint 78 százalékos részesedéséért, ezzel pedig végre megvethetné lábát az amerikai telekom piacon. A Dish azonban még versenyben van egy másik küzdelemben is, ott éppen a Sprint Nextelllel küzd a Clearwire megvásárlásáért.
Vágólapra másolva!

Végéhez közeledik a SoftBank-Dish Network felvásárlási csata

Úgy tűnik, a japán SoftBanké lehet a Sprint Nextel, miután a Dish Network nem szándékozik új ajánlatot benyújtani az USA harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójára. A Dish-nek jövő hét keddig lenne ideje, hogy előálljon valamilyen új vételárral, ha ezt nem teszi meg, akkor a SoftBank 21,6 milliárd dollárért szerzi meg a Sprint 78 százalékos tulajdonát.

A japán cég múlt héten emelte meg korábbi ajánlatát részvényenként 7,65 dollárra, míg a Dish által felkínált összeg egy részvényre vetítve csupán 7 dollárnak felelt meg. Ha június 25-én valóban úgy döntenek a részvényesek, hogy elfogadják a SoftBank vételárát, azzal a japán telekomcég végre megvetheti a lábát az amerikai vezetéknélküli piacon. Erre minden esély meg is van, hiszen a cég második legnagyobb tulajdonosa, a Paulson & Co. hedge fund is támogatta a japánok ajánlatát. A SoftBank már tavaly októberben jelezte, hogy részesedést szerezne a Sprint Nextelben, mivel hazai piacán már nem tud érdemben növekedni.

A Sprint Nextel árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

A másik fronton még dúl a harc

A Dish Network kábelszolgáltató ezzel azonban nem mond le a vezetéknélküli üzletágról, ugyanis a Clearwire-ért folytatott küzdelemben még mindig versenyben van, éppen a Sprint Nextellel harcolva a cégért. A Dish termékportfolióját szeretné bővíteni az akvizícióval, hogy a tévészolgáltatásán kívül internetelérést is tudjon biztosítani ügyfelei számára.

A Clearwire 50 százalékos tulajdonrésze egyébként már most is a Sprint kezében van, és a maradékot is szeretné magáénak tudni. Azonban a Dish egy sokkal kedvezőbb ajánlattal (30 százalékkal magasabb ár) rukkolt elő a Clearwire részvényeire vonatkozóan, amit a Clearwire igazgatósága is támogatott. Ezek után a Sprint beperelte a Dish-t a delaware-i bíróságon, mondván, hogy a Dish ajánlata sérti a befektetők jogait, és törvénytelen is. A Clearwire részvényesei várhatóan június 24-én dönthetnek majd arról, hogy végül ki veheti meg a céget, bár az még nem tiszta, hogy a bíróság bevonása mennyiben befolyásolja a felvásárlási harc kimenetét.

A Clearwire árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo