Ez ám a tőzsdei szappanopera a javából

Vágólapra másolva!
A héten már a második csatáját bukhatja el a Dish Network a felvásárlási háborújában, ugyanis a Clearwire-ért folytatott küzdelemben a Sprint Nextel rálicitált a Dish ajánlatára. A Clearwire igazgatósága pedig az új, 5 dolláros részvényenkénti árat részesíti előnyben a Dish 4,4 dolláros vételárával szemben. A Sprint pedig 4 tulajdonossal is megegyezett, hogy azok akkor is eladják neki a részvényüket, ha a teljes tranzakció nem valósul meg. A Clearwire árfolyama a bejelentést követően az 5 dolláros ár közelébe ugrott. A héten a Dish Network azt is bejelentette, hogy nem nyújt be újabb ajánlatot a Sprint Nextel megvételéért, pénteken pedig már hivatalosan is megerősítette ezt, így az vélhetően a japán SoftBanké lesz.
Vágólapra másolva!

Most a Sprint Nextel emelte a tétet

Két szék közül mégis a földre eshet a Dish Network kábelszolgáltató, hiszen úgy tűnik a héten két felvásárlási harcban is alulmaradt a társaság. A Clearwire-ért (az USA harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója) folytatott küzdelemben a Sprint Nextel rálicitált a Dish ajánlatára, 5 dollárt ajánlva a részvényekért, a kábelszolgáltató 4,4 dollárjával szemben. A csata még januárban kezdődött, amikor a Dish meglepetésre bejelentkezett a Clearwire-ért.

Forrás: Origo

A Sprint egyébént már most is a felét tulajdonolja a Clearwire részvényeinek, és a maradék részre adott árajánlat körülbelül 14 milliárd dollárra értékeli a mobilszolgáltatót. A Clearwire igazgatósága az új ajánlat megérkezése után vissza is vonta korábbi, a Dish-t támogató javaslatát. A Sprint a héten már a delaware-i bíróságot is bevonta az ügybe, arra hivatkozva, hogy a Dish ajánlatával sérti az állam társasági jogi szabályait ajánlatával.

A Sprintnek sikerült megnyernie magának négy nagyobb tulajdonos támogatását is, akik összesen több mint 18 százalékos részesedéssel bírnak. A négy részvényes abba is beleegyezett, hogy akkor is a Sprintnek adják el részesedésüket, ha a teljes tranzakció mégsem valósulna meg. Ezzel a Sprint több mint 75 százalékos tulajdonossá válna, így a Dish-nek egyre kevesebb az esélye, hogy fordítani tudjon a meccsen.

Korábban úgy volt, hogy a Clearwire részvényesei június 24-én döntenek majd arról melyik ajánlatot fogaják el, azonban ezt elhalasztották július 8-ára. Ha nem fogadná el a legutóbbi ajánlatot a cég, akkor 115 millió dollárt kellene fizetnie bánatpénzként a Sprintnek. Ahogy az a grafikonból is kitűnik, a Clearwire árfolyamát lényegében az akvizíciós csatában történt ajánlatemelések mozgatták, az év eleji 3 dollár alatti szintekről egészen 5 dollárig.

A Clearwire árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

A másik fronton vereséget szenvedett a Dish Network

A hét elején azt jelentette be a Dish, hogy nem nyújt be újabb ajánlatot a másik felvásárlási csatában, amit a SoftBankkal folytatott, magáért a Sprint Nextel megszerzéséért. Pénteken pedig már hivatalosan is bejelentette a Dish, hogy felhagy a Sprintért folytatott küzdelemmel, így a japán SoftBank ezzel végre megvetheti a lábát az amerikai vezetéknélküli piacon. A japán cég már tavaly októberben jelezte, hogy részesedést szerezne a Sprintben, mivel hazai piacán már nem tud érdemben növekedni. A Sprint Nextel árfolyamát áprilisban még a Dish 7 dolláros felvásárlási ajánlata dobta meg, onnan azonban már érdemben nem pattant fel a részvény, még akkor sem amikor a SoftBank megemelte vételárát 7,6 dollárra. Pedig ilyenkor rendszerint az ajánlati árra ugrik fel az árfolyam.

A Sprint Nextel árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

A Dish Network pedig azért szerette volna megszerezni vagy a Clearwire-t, vagy a Sprint Nextelt (esetleg mindkettőt), mert a műholdas tévészolgáltatáson kívül a mobilszegmensben is megjelenne. Most viszont úgy tűnik egyik sem valósul meg, legalábbis egyelőre. A Dish árfolyama meglehetősen volatilisen mozgott az utóbbi időben, kérdés, hogy az akvizíciós kudarcot hogyan fogadják majd a befektetők.

A Dish Network árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo