Zsíros megrendelésekre számít az Airbusok gyártója

Vágólapra másolva!
Nagy érdeklődésre, és több száz új megrendelésre számít a jövő héten kezdődő párizsi repülőshow-n az Airbus repülőgépek gyártója, az EADS. A cég vezérigazgatója szerint a legnagyobb figyelem a legújabb fejlesztésű A350-es gépekre irányulhat, melyek a kiállításon mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt.
Vágólapra másolva!

Nagy érdeklődés mutatkozhat az Airbus repülőgépek iránt a jövő héten kezdődő párizsi repülőgép kiállításon a gépeket gyártó EADS vezérigazgatója szerint. Tom Enders arra számít, hogy néhány száz megrendelést fognak kapni a kiállításon, bár a két évvel ezelőtti, csúcsnak számító 700 darabos megrendelést valószínűleg nem fogják tudni megdönteni - írja a Reuters.

Forrás: Airbus

A legnagyobb kereslet az új A350 típusú gépek iránt mutatkozhat, melyek épp a show-n fognak bemutatkozni a nagyközönség előtt, és az első néhány teszrepülést is a kiállítás ideje alatt végezheti el vele a vállalat. Az első A350-es gépeket jövőre szállíthatja le a francia cég, melyek EADS legújabb fejlesztései a kereskedelmi légiiparban, és kifejezetten a nagy rivális Boeing dupla hajtóműves, hosszabb gépeinek lesznek a vetélytársai. Enders elmondása szerint még számos kihívás áll előttük a géppel kapcsolatban, de rendkívül nagy reményekkel várják a piacra dobását.

Az új megrendelésekre pedig nagy szüksége lehet az EADS-nak, ha nem szeretne lemaradni a Boeinggel folytatott versenyben. Az utóbbi időszakban az amerikai rivális ugyanis "zsíros" üzleteket kötött, többek között a TUI Travel 6 milliárd dollár értékben rendelt 60 gépet a cégtől, míg a British Airways anyavállalata, az International Airlines Group 18 darab 787-es típusú utasszállító megvételéről írt alá szerződést a Boeinggel. Ezelőtt pedig a Ryanair rendelt 175 darab 737-est a vállalattól.

De az Airbus gépe iránt is nagy kereslet mutatkozott az elmúlt hónapokban, többek között a Singapore Airlines 30 gépet, a Lufthansa 102 gépet, az IAG pedig 18 darab A350 típusú gépet rendelt az EADS-tól. A nagy érdeklődést látva a francia cég menedzsmentje a korábban várt 700 helyett már 800 megrendeléssel számol erre az évre.

Erre pedig minden esélye megvan, mivel az első negyedévben már 408 megrendelést kapott az EADS, amivel messze túlszárnyalja a Boeinget, mely 212 darab megrendelést tudhat magáénak. Az utóbbi egy évben viszont a Boeing volt az "uralkodó", mivel 2012-ben összesen több mint 1300 darab gépet rendeltek tőle, míg az EADS-tól csupán 766-ot.

Forrás: Origo

Forrás: Origo

Az utóbbi két negyedévben mutatott javulásának köszönhetően az EADS kereskedelmi gépek eladásából származó bevétele az utóbbi két negyedévben már meghaladta a Boeing ilyen típusú bevételeit. A francia cég 11,6 milliárd dollárt kaszírozott az új megrendelésekből az első negyedévben, míg amerikai riválisa "csupán" 10,7 milliárdot.

Forrás: Origo

Ez pedig az EADS árfolyamán is tükröződik, mely az utóbbi fél évben nagyobb emelkedésre volt képes, mint a Boeing részvényeié. Az EADS papírok már 50 százalékot meneteltek az elmúlt fél év alatt, míg amerikai riválisa "csak" 40 százalékos emelkedésre volt képes.

Forrás: Origo